Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Yli viisi miljoona ihmistä kuolee tapaturmaisesti vuosittain — suuri osa tapauksista voitaisiin estää

Sosiaali- ja terveysministeriö
16.9.2016 10.51
Tiedote 141

Joka vuosi maailmassa loukkaantuu kymmeniä miljoonia ihmisiä erilaisissa tapaturmissa ja väkivallanteoissa. Monesti nämä loukkaantumiset vaativat sairaalahoitoa ja monet tapaturmista johtavat elinikäiseen vammaan. Lisäksi enemmän kuin viisi miljoonaa ihmistä menettää henkensä tapaturmaisesti vuosittain.

Myös Suomessa kuolee tapaturmissa noin 2500 ja itsemurhissa noin 800 henkilöä vuosittain. Suomessa joka kolmas työikäisenä kuollut menehtyy yhä tapaturmiin, itsemurhiin ja erilaisiin alkoholiperäisiin syihin.

Miten tapaturmia ja onnettomuuksia voidaan vähentää maailmanlaajuisesti? Tätä pohtii yli tuhat alan päättäjää, asiantuntijaa ja tutkijaa yhteensä yli sadasta maasta Safety 2016 -konferenssissa. Konferenssi järjestetään Tampereella 18.–21.9.2016. Tapahtumassa käsitellään laaja-alaisesti itsemurhien, tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisyä, mukaan lukien koti- ja vapaa-ajan, sekä työ- ja liikennetapaturmat.

Kansainvälisen konferenssin teema ”Tutkimuksesta käytäntöön” kannustaa käyttämään tutkimustietoa siten, että käytännön ratkaisuilla voidaan lisätä turvallisuutta ja vähentää tapaturmia ja onnettomuuksia.

Konferenssin avaa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila. Ministeri tapaa tapahtuman yhteydessä myös WHO:n Euroopan alueen aluejohtajan Zsuzsanna Jakabin.

”Tapaturmat, väkivalta ja itsemurhat ovat ehkäistävissä oikein kohdistetuilla toimenpiteillä. Esimerkiksi Suomessa liikennekuolemat ovat pudonneet alle neljäsosaan siitä, mitä ne olivat 1970-luvulla. Itsemurhakuolemat puolestaan ovat vähentyneet yli puolella vuodesta 1990. Kansallisilla projekteilla ja ehkäisyohjelmilla on tehoa ja erilaisilla toimintasuunnitelmilla voimme säästää ihmishenkiä”, ministeri Mattila sanoo.

Tampereen konferenssissa annettaan julkilausuma, jossa todetaan tapaturmien ja väkivallan ehkäisyn merkitys myös kestävän kehityksen näkökulmasta.

Konferenssin pääjärjestäjä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL yhteistyössä Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Voit seurata tapahtumaa ja osallistua keskusteluun Twitterissä tunnisteella #safety2016fin.

Safety2016 verkkosivuille (THL)

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Pirjo Lillsunde, p. +358 5052 36207
neuvotteleva virkamies Wiking Husberg (työsuojeluasiat), p. +358 2951 63475
neuvotteleva virkamies Satu Leino, p. +358 2951 63428

Sivun alkuun