Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Ministrar med ansvar för social- och hälsovård: Lindringar föreslås i coronarestriktionerna

Social- och hälsovårdsministeriet
4.6.2021 17.02 | Publicerad på svenska 4.6.2021 kl. 20.28
Pressmeddelande

Regeringens ministerarbetsgrupp för social- och hälsovård diskuterade den 4 juni coronavirusläget och restriktionerna i Finland. Ministerarbetsgruppen föreslår lindringar i begränsningarna för förplägnadsrörelser. Beslut om detta ska fattas i statsrådet så fort som möjligt nästa vecka.

Coronaepidemiläget har förbättrats betydligt under den senaste veckan. Ministerarbetsgruppen beslutade föreslå att begränsningarna lindras på följande sätt:

  • På basnivån ska servering av alkohol tillåtas kl. 07.00–01.00 och förplägnadsrörelser får hålla öppet för restaurangkunder kl. 05.00–02.00.
  •  På basnivån bör man slopa det separata s.k. karaoke- och dansförbudet. 
  • På basnivån kan kravet på sitt- och bordsplatser slopas i fråga om förplägnadsverksamhet som sker utomhus. På detta sätt möjliggörs restaurangverksamhet i synnerhet vid publikevenemang.
  • I områden som befinner sig i accelerationsfasen slopas det separata s.k. karaoke- och dans-förbudet.
  • I områden med samhällsspridning bör öppettiderna och serveringstiderna för restauranger vars huvudsakliga syfte är annat än servering av alkohol utvidgas.
    • Alkohol får serveras kl. 07.00–20.00.
    • Restaurangerna får hålla öppet kl. 05.00–21.00.

Även i fortsättningen görs ändringar i begränsningarna för förplägnadsrörelser varje vecka vid statsrådets sammanträde i enlighet med epidemiläget i regionerna. Om epidemiläget tillåter, kommer nästa mer omfattande helhetsgranskning av begränsningarna att ske vecka 25. Om epidemiläget tillåter det, bedöms vecka 25 också möjligheten att slopa kravet på sittplatser och bordsplatser i förplägnadsverksamhet som sker utomhus i de områden som befinner sig i accelerationsfasen. 

Utifrån ministerarbetsgruppens riktlinjer fattas besluten i statsrådet så fort som möjligt nästa vecka.
 

Mer information:

Timo Lehtinen, familje- och omsorgsminister Kiurus specialmedarbetare, [email protected]

Ismo Tuominen, regeringsråd, [email protected]

Tillbaka till toppen