Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Äldres välbefinnande ska säkerställas under perioder av stark värme

Social- och hälsovårdsministeriet
26.7.2018 15.01
Pressmeddelande

Ständig värme orsakar olägenheter särskilt för personer över 75 år. Ett förutseende arbetssätt hos de anställda inom hemvården säkerställer att några hälsorisker inte uppstår.

Med anledning av en ovanligt långvarig värmebölja – som förväntas fortsätta – har familje- och omsorgsminister Annika Saarikko i dag skickat ett brev till kommunerna och sjukvårdsdistrikten. I brevet påminner hon myndigheter och anställda inom åldringsarbetet om de hälsorisker som en fortsatt värme skapar för äldre och sjuka.

Uttorkning av kroppen belastar blodcirkulationen, höjer temperaturen i de inre organen och ökar risken för plötsliga värmesjukdomar. Särskilt antalet värmerelaterade dödsfall som beror på hjärtsjukdomar och sjukdomar i andningsorganen ökar. Om temperaturen stiger över den optimala temperaturen (24 °C) kan dödligheten öka upp till 2–4 procent per grad.

Den långvariga värmen kräver också mer uppmärksamhet och ansträngning än vanligt av de anställda inom åldringsarbetet och i kommunerna. Minister Saarikko påminner också om att den omsorg som vänner, grannar och organisationer erbjuder har stor betydelse när värmen fortsätter.

Det gäller att förbereda sig på exceptionellt heta värmeböljor även under de kommande somrarna. Det finns skäl att framöver fundera över om beredskapen för långvarig värme bör tas med som en del av landskapens beredskapsplaner i stil med beredskapen för pandemier.

Tillbaka till toppen