Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Coronablinkern har nu publicerats – ladda ner applikationen till din telefon!

Social- och hälsovårdsministeriet
31.8.2020 14.06 | Publicerad på svenska 1.9.2020 kl. 11.10
Pressmeddelande 198/2020

Smarttelefonapplikationen Coronablinkern som ska göra det lättare att bryta smittkedjor har publicerats. Nu kan du ladda ner Coronablinkern gratis till din telefon från de vanligaste appbutikerna.

Coronablinkern har laddats ner i appbutikerna den 31.8.2020. Av den anledningen kan man inte nödvändigtvis ännu hitta den med appbutikens sökfunktion. Applikationen kan laddas ner direkt via laddningslänkarna på webbplatsen koronavilkku.fi/sv/.

Coronablinkern har publicerats i en finsk- och en svenskspråkig version.  En engelsk version av appen publiceras senare i höst.

Med hjälp av Coronablinkern kan människor själva bidra till att förhindra spridningen av viruset och skydda sin egen och sina närståendes hälsa. Med hjälp av applikationen går det snabbare att nå personer som exponerats för viruset och att bryta smittkedjorna.

”Mobilapplikationen Coronablinkern är en del av regeringens strategi testa-spåra-isolera-vårda. Med hjälp av appen kan exponerade personer effektivare nås och hänvisas till vård. På så sätt kan även smittkedjorna brytas effektivare”, säger Kirsi Varhila, kanslichef vid social- och hälsovårdsministeriet.

Det är frivilligt att använda Coronablinkern, men ju fler som använder den, desto större nytta medför den.

 ”Vi hoppas att så många som möjligt laddar ner appen i sin telefon”, konstaterar Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänsterna vid THL.

Applikationen har utvecklats av programvarubolaget Solita. I utvecklingsarbetet deltar förutom THL även SHM, FPA och Sotedigi Oy.


Mer information och nedladdningsanvisningar:


Koronavilkku.fi/sv 

Mika Salminen, direktör, THL, tfn 029 524 8454, [email protected]
Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänsterna, THL, tfn 029 524 7671, [email protected]

Tillbaka till toppen