Hyppää sisältöön
Media

Hälsosäkerheten vid gränserna: förteckningen över lågriskländer från och med den 9 augusti

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 5.8.2021 14.36
Pressmeddelande 215/2021

Statsrådet har godkänt en ändring av den förordning som gör det möjligt att komma till Finland utan de hälsosäkerhetsåtgärder som anges i lagen om smittsamma sjukdomar. Den ändrade förordningen träder i kraft den 9 augusti 2021.

Av personer som kommer till Finland från ett land eller ett område där incidensen av covid-19 eller förekomsten av virusvarianter inte medför någon särskild risk för spridning av epidemin krävs inget intyg över att de har fått covid-19-vaccinationsserien eller över att de genomgått coronavirussjukdomen inom de senaste sex månaderna, och inte heller covid-19-test. 

Förordningen har ändrats som en följd av det förändrade epidemiläget. I förordningen har man raderat Island, Israel, San Marino, Singapore och Slovakien, eftersom epidemiläget där har försämrats. Samtidigt har man lagt till Albanien, Bosnien-Hercegovina, Rumänien och Ungern, där epidemiläget nu är bättre.  

De länder för vilka det inte krävs ett coronaintyg eller covid-19-test enligt statsrådets förordning av de som anländer till Finland är Albanien, Australien, Bosnien-Hercegovina, Hongkong, Kina, Macao, Polen, Rumänien, Taiwan, Ungern, Nya Zeeland och Vatikanen samt kommunerna Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby och Sør-Varanger i Norge. I dessa länder är incidensen för coronafallen under två veckor nu under 10 per 100 000 invånare. 

Förordningen ändras ifall epidemiläget i länderna och områdena förändras.

Ytterligare information: 

Regeringsråd Ismo Tuominen
Jurist  Mirka-Tuulia Kuoksa
[email protected]

Sivun alkuun