Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kuntainfo: Nuorison terveystodistus poistuu käytöstä

Sosiaali- ja terveysministeriö
10.5.2019 15.46
Uutinen

Nuorison terveystodistuksesta on tullut tarpeeton, joten se poistetaan käytöstä 1.8.2019.

Ensimmäistä ajokorttiaan hakevan on aiemmin pitänyt esittää lääkärintodistus ajokorttihakemuksen yhteydessä. Ajokorttilain uudistuksen jälkeen riittää, että terve henkilö esittää vakuutuksen ajoterveydestään.

Nuorison terveystodistusta ei myöskään tarvita enää muihin tarkoituksiin. Se ei yleensä ole riittävä, kun arvioidaan opiskelijan soveltuvuutta tietyille aloille ammatinvalintatilanteessa. Myös puolustusvoimia varten tarvitaan muu selvitys terveydentilasta.

Terveystarkastuksissa arvioidaan jatkossakin nuoren ammatinvalintaan vaikuttavia terveydellisiä rajoitteita sekä ajokykyyn vaikuttavaa terveydentilaa. Myös nuoren näkö tutkitaan. Kouluterveydenhuollon tehtävänä on antaa nuorelle tämän tarvitsema tieto ammatinvalintaan ja ajokykyyn liittyvistä terveydellisistä rajoitteista sekä näön tarkkuudesta, jotta nuori voi ottaa ne huomioon ja ilmoittaa ne asianmukaisesti opiskelupaikkaa tai ajokorttia hakiessaan.

Nuorelle voidaan tarvittaessa kirjoittaa T-lääkärinlausunto, jossa otetaan kantaa nuoren suunnittelemaan ammattialaan. Ne nuoret, joilla on ajoterveyteen vaikuttava sairaus, tarvitsevat lääkärinlausunnon ajokyvystään.

Lisätietoja

Ylilääkäri Ritva Halila, STM, p. 02951 63420, ritva.halila(at)stm.fi

Neuvotteleva virkamies Arja Ruponen, STM, p. 02951 63169, arja.ruponen(at)stm.fi

Neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, STM, p. 0295 163 389; maire.kolimaa(at)stm.fi

Ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola, THL, p. 029 524 7294, marke.hietanen-peltola(at)thl.fi

Sivun alkuun