Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

YK:n yleiskokous käsittelee mikrobilääkeresistenssiä

Sosiaali- ja terveysministeriö
19.9.2016 9.00
Tiedote 142

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila osallistuu YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa 19.– 22. syyskuuta. Ministeri Mattila käyttää Suomen puheenvuoron mikrobilääkeresistenssiä käsittelevän korkean tason kokouksen yleiskeskustelussa. Lisäksi hän pitää kommenttipuheenvuoron paneelissa, joka käsittelee mikrobilääkeresistenssiä eri sektorit ylittävänä haasteena.

Mikrobilääkeresistenssi on maailmanlaajuinen ongelma, jonka ratkaisemiseen tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Antibiootteja käytetään maailmassa liikaa ihmisten ja eläinten hoidossa sekä tuotantoeläinten kasvuntehostajana. Seurauksena monet bakteerit ovat tulleet antibiooteille vastustuskykyisiksi. Resistenssi lisääntyy nopeammin kuin uusia mikrobilääkkeitä tulee markkinoille.

Ellei välittömiin toimenpiteisiin ryhdytä, seurauksena voi olla, että tavallistenkaan infektioiden hoitoon ei ole jatkossa enää tehokkaita lääkkeitä. Tällä hetkellä mikrobilääkeresistenssi aiheuttaa yksin EU-alueella vuosittain kymmenientuhansien ihmisten kuoleman. Mikrobilääkkeiden ja etenkin antibioottien vastuullinen käyttö on tärkeä osa ratkaisua.

Ministeri pitää lisäksi puheenvuoron kokouksessa, jossa käsitellään YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n toimeenpanoa ja mikrobilääkeresistenssiä potilasturvallisuuden näkökulmasta.

YK:n yleiskokouksen muita teemoja ovat pakolaiset ja siirtolaiset.

Yleiskokouksen ohessa ministeri Mattila osallistuu Maailman terveysjärjestö WHO:n ja YK:n maatalousjärjestö FAO:n järjestämään sivutapahtumaan ravinnosta hyvinvoinnin ja terveyden edellytyksenä. Suomi on sitoutunut parantamaan lasten ravitsemusta. Uudet ohjeistukset päiväkodeille ja kouluille tulevat voimaan ensi vuonna. Ravitsemuksen parantamiseksi tarvitaan kaikkien yhteiskunnan sektoreiden yhteistyötä. Yhteistyötä tehdään myös ruokateollisuuden, jälleenmyyjien ja ravitsemusalan kanssa, jotta suolan, tyydytetyn rasvan ja sokerin määrä ruoassa saadaan laskuun.

Ministeri tapaa yleiskokouksen yhteydessä myös muiden pohjoismaiden sosiaali- ja terveysministerit ja Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Margaret Chanin.

Lisätietoja:

kansainvälisten asiain neuvos Outi Kuivasniemi, p. +358 2951 63117
lääkintöneuvos Anni-Riitta Virolainen-Julkunen (mikrobilääkeresistenssi), p. +358 2951 63324
lääkintöneuvos Eero Lahtinen (mikrobilääkeresistenssi), p +358 2951 63320

Sivun alkuun