Hyppää sisältöön
Media

Toimeentulotuen perusosa pysyy nykytasolla vuonna 2016

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.11.2015 13.37
Tiedote 189/2015

Hallitus haluaa pitää toimeentulotuen perusosan samalla tasolla vuonna 2016 kuin tänä vuonna, vaikka kansaneläkeindeksi laskee. Perusosan määrä on tänä vuonna yksinasuvalla 485,50 euroa kuukaudessa. Hallitus antoi eduskunnalle esityksen toimeentulotukea koskevan lain muutoksesta 19. marraskuuta.

Toimeentulotuen määrä tarkistetaan vuosittain kansaneläkeindeksin perusteella. Ensi vuonna kansaneläkeindeksi alenee 0,4 %. Tämä alenema laskisi myös toimeentulotuen perusosaa. Jotta toimeentulotuen perusosa säilyisi nykytasolla, laissa säädettyä perusosan määrää korotetaan hieman.

Hallituksen esitys toimeentulotuen perusosan korotuksesta liittyy vuoden 2016 täydentävään talousarvioesitykseen. Perusosan korotus nostaisi toimeentulotukimenoja yhteensä 2,84 miljoonaa euroa. Tästä sekä valtion että kuntien osuus ensi vuonna olisi 1,42 miljoonaa euroa.

Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoitus on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä. Toimeentulotuen perusosa kattaa tavanomaiset ja välttämättömään toimeentuloon liittyvät menot. Tällaisia menoja ovat muun muassa ruoka, vaatteet, vähäiset terveydenhoitomenot ja vastaavat jokapäiväiseen elämiseen kuuluvat menot.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Sanna Pekkarinen, puh.02951 63434, [email protected]

Sivun alkuun