Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Syöpäseulonnat ovat vaikuttavia, kun osallistumisprosentti on korkea

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2015 9.49
Uutinen

Valtakunnalliset syöpäseulonnat ovat vaikuttava tapa ehkäistä syövän ilmaantuvuutta, kunhan niihin osallistutaan vilkkaasti. Osallistumisprosenttia voi nostaa tekemällä seulontaan tulemisesta mahdollisimman helppoa.

Osallistuminen valtakunnallisen seulontaohjelman mukaisiin tutkimuksiin kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertaiseksi. Järjestäjä voi ottaa käyttöön esimerkiksi sähköisen ajanvarauksen ja uusintakutsut. Kun näin on toimittu, seulonta-aktiivisuutta on saatu nostettua jopa kymmenen prosenttia.

Seulontaan kutsutaan osoitetietojen eli kotikunnan perusteella siinäkin tapauksessa, että henkilö on valinnanvapautensa nojalla vaihtanut palvelunsa toiseen kuntaan. Seulonta on tarkoituksenmukaista toteuttaa henkilön valitsemassa terveyskeskuksessa kotikunnasta riippumatta.

Erityisesti kohdunkaulan syövän seulontatutkimuksiin osallistuminen on ollut laskussa, mikä saattaa selittää syöpätapausten lisääntymistä yli 60-vuotiailla naisilla. Viimeaikaiset tutkimukset puoltavat seulontaiän nostamista 60 vuodesta 65 vuoteen. Osa Suomen kunnista kutsuukin seulontaan myös 65-vuotiaita naisia.

Syöpäseulontojen vaikuttavuutta tutkitaan jatkuvasti. Esimerkiksi suomalaista suolistosyövän seulontatutkimusta jatketaan, koska tutkimustulokset eivät vielä anna mahdollisuutta arvioida seulonnan vaikuttavuutta luotettavasti. Keskustelua käydään myös rintasyövän seulonnan parhaista käytännöistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö asettaa tänä syksynä työryhmän arvioimaan, onko suomalaisen syöpäseulontaohjelman sisältöä aiheellista tarkistaa.

Lisätiedot

johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, p. 0295 163 382, [email protected]

Sivun alkuun