Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Oikeus Kelan lääkinnälliseen kuntoutukseen laajenee

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2015 13.53
Uutinen

Kelan järjestämään lääkinnälliseen kuntoutukseen tulee muutoksia 1.1.2016 alkaen. Lääkinnällisen kuntoutuksen saamiseksi ei enää edellytetä, että hakija saa korotettua vammais- tai hoitotukea. Kuntoutuksen nimi on jatkossa vaativa lääkinnällinen kuntoutus.

Kuntoutuksen myöntäminen perustuu sairauteen tai vammaan, niihin liittyviin rajoitteisiin ja huomattaviin vaikeuksiin arjessa suoriutumisessa sekä vähintään vuoden kestävään kuntoutustarpeeseen. Kuntoutustarpeen arvioinnissa otetaan huomioon toimintakykyyn vaikuttavat tekijät kokonaisuutena. Arvion mukaan lainmuutos lisää Kelan lääkinnällisen kuntoutukseen oikeutettujen ihmisten määrää 7 700 henkilöllä vuodesta 2017 lähtien.

Myös kuntoutuksen sisältö uudistuu. Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tavoitteena on tukea henkilöä arjen toiminnoista suoriutumisessa. Lisäksi edistetään hänen osallistumistaan esimerkiksi kotona, opiskelussa tai työssä. Tavoitteena on, että henkilö voi käyttää omassa arjessaan kuntoutuksessa harjoiteltuja asioita. Kuntoutuksen on jatkossakin oltava hyvän kuntoutuskäytännön mukaista ja perustua erityisasiantuntemukseen.

Kuten nykyisinkin, Kela ei järjestä kuntoutusta henkilöille, jotka ovat julkisessa laitoshoidossa tai joiden kuntoutus liittyy välittömään sairaanhoitoon. Lain mukaan Kela järjestää vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta alle 65-vuotiaille. Tämän jälkeen järjestämisvastuu siirtyy henkilön kotikunnalle.

Aiemmin kuntoutuksen nimi oli vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus.

Lue Kuntainfo 16

Lisätietoja:

johtaja Liisa Siika-aho, p. 02951 63085, [email protected]

hallitussihteeri Milja Tiainen, p. 02951 63579, [email protected]

ylitarkastaja Hanna Nyfors, p. 02951 63399, [email protected]

Sivun alkuun