Hyppää sisältöön
Media

Kommentoi luonnosta uudeksi iäkkäiden ihmisten palvelujen laatusuositukseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.5.2017 14.34
Uutinen

Luonnos uudeksi iäkkäiden ihmisten palvelujen laatusuositukseksi on nyt luettavana otakantaa.fi-palvelussa. Jokainen asiasta kiinnostunut voi käydä keskustelemassa laatusuositusluonnoksesta ja vastata siitä esitettyihin kysymyksiin otakantaa.fi-palvelussa 19.5.2017 asti.

Laatusuosituksen tavoitteena on turvata mahdollisimman terve ja toimintakykyinen ikääntyminen koko ikääntyneelle väestölle sekä laadukkaat ja vaikuttavat palvelut niitä tarvitseville iäkkäille henkilöille. Suositus on tarkoitettu ensisijaisesti iäkkäiden palvelujen kehittämisen ja arvioinnin tueksi kuntien ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueiden päättäjille ja johdolle. Lisäksi sitä voivat hyödyntää muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajat, alan ammattilaiset ja kolmannen sektorin toimijat.

Laatusuosituksessa on laadittu ehdotusta siitä, miten iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon palvelut voidaan toteuttaa mahdollisimman hyvin samaan aikaan, kun kuntien kustannuksia karsitaan. Hallituksen kehysriihessä keväällä 2017 sovittiin, että henkilöstömitoituksen täsmentämisellä ja mitoitukseen laskettavan henkilöstön uudelleenmäärittelyllä haetaan julkiseen talouteen noin 33,5 miljoonan euron säästöä vuoden 2019 loppuun mennessä.

STM ja Kuntaliitto ovat antaneet iäkkäiden ihmisten palvelujen kehittämistä koskevan laatusuosituksen vuosina 2001, 2008 ja 2013. Nyt suositus uudistetaan vastaamaan toimintaympäristön muutoksia ja hallitusohjelman tavoitteita.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Satu Karppanen, p. 0295 163 549

projektipäällikkö Anja Noro, p. 0295 163 006

Keskustele laatusuosituksesta otakantaa.fi-palvelussa

Ruotsinkielinen käännös suositusluonnoksesta valmistuu 24.5. ja keskustelu on auki ruotsiksi 24.5.-2.6.

Sivun alkuun