Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Riksdagen har godkänt en ändring i lagen om pensionsöverföring

Social- och hälsovårdsministeriet
4.11.2021 13.50 | Publicerad på svenska 5.11.2021 kl. 14.13
Pressmeddelande 330/2021

Den nationella lagen om pensionsöverföring ändras så att den också omfattar de som varit anställda för viss tid eller mindre än 10 år vid en EU-institution. Ändringen gäller rätten att överföra pensionsrättigheter från EU:s pensionssystem till Finlands pensionssystem efter att anställningsförhållandet upphört.

Anställda som arbetar för viss tid eller mindre än 10 år vid EU:s institutioner har enligt den gällande lagstiftningen inte rätt att överföra den pensionsrätt som tjänats in under tiden i arbete inom EU till Finlands arbetspensionssystem. Genom lagändringen kommer lagen om pensionsöverföring att gälla också de som varit anställda för viss tid eller mindre än 10 år för EU.  

Ändringen gör det möjligt att överföra det kapitalvärde som motsvarar den pensionsrätt som intjänats vid en EU-institution till det finländska arbetspensionssystemet utan krav på en tidigare överföring från Finlands arbetspensionssystem till EU:s system. En förutsättning är att man innan man ansöker om överföringen har fått rätt till pension som betalas månatligen från Finland. Överföringen ska göras till Keva och den överförda pensionsrätten ska vara jämställd med statens pension. 

Lagen träder i kraft den 1 januari 2022.

Ytterligare information

Henna Huhtamäki, regeringsråd, tfn 295 163 072, [email protected]

Tillbaka till toppen