Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Minister Mattila
Finland är en utmärkt plats för Europeiska läkemedelsmyndigheten

Social- och hälsovårdsministeriet
12.4.2017 8.35
Pressmeddelande

Finland har meddelat att landet eftersträvar Europeiska läkemedelsmyndigheten. Enligt social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila är ansökningsprocessen ett tillfälle att synliggöra Finlands kunnande och därmed locka investeringar till Finland inom hälsosektorn.

- Det finländska kunnandet inom läkemedelsbranschen är särskilt starkt inom områden som är centrala med tanke på framtiden. Vi har krävande specialkompetens, vi har biobanker och vi kommer snart att även inrätta ett genomcentrum. Biologiska läkemedel är vårt starka kompetensområde. Som en stor myndighet skulle Europeiska läkemedelsmyndigheten, dvs EMA också öka sysselsättningen i landet och förstärka kunnandet inom hälsosektorn i Finland ytterligare, säger minister Mattila.

Finlands läkemedelsförsörjning fungerar väl och läkemedelssäkerheten i landet håller en hög nivå. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) är en myndighet med stort anseende i Europa och har en stark roll även i EMA:s verksamhet.

Enligt ministern skulle en placering av EMA i Finland medföra synergifördelar med EU:s kemikaliemyndighet. Om båda myndigheterna skulle finnas i Finland skulle det göra det möjligt att fördjupa samarbetet.

- Synergifördelar är en viktig anledning till att få EMA till Finland. Andra länder saknar en motsvarande konkurrensfördel, säger minister Mattila.

- Finland är ett tryggt land med ett stabilt samhälle. Vi kan erbjuda EMA moderna lokaler. Vi har ett bra IT-kunnande som innebär att vi kan upprätthålla och utveckla myndighetens informationsteknik, säger minister Mattila om Finlands andra styrkor.

Ministern anser att genom sakkunskap samt starkt stöd av intressentgrupper och den nationella läkemedelsmyndigheten säkerställer vi en smidig omlokalisering av EMA till Finland. Det är också lätt att resa till Finland. Den internationella Helsingfors-Vanda flygplatsen erbjuder direkta flygförbindelser till såväl Europa som Asien.

Europeiska läkemedelsmyndigheten är EU:s tredje största myndighet och finns för närvarande i London. Myndigheten kommer att flyttas därifrån i och med Storbritanniens utträde ur EU.

Ytterligare information:

Kirsi Varhila, överdirektör, tfn 0295 163338, [email protected]

Tillbaka till toppen