Hyppää sisältöön
Media

Valinnanvapauspilottien osallistumiskriteerit on julkaistu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.5.2017 13.05
Uutinen

Uutta valinnanvapausmallia on mahdollista pilotoida eri puolilla Suomea jo ennen valinnanvapauslain voimaantuloa. Valtio myöntää pilotteihin rahoitusta. Kriteerit pilotteihin osallistumiselle ja rahoituksen saamiselle on nyt julkaistu.

Sote-uudistuksen projektiryhmä on hyväksynyt tänään valinnanvapauspilottien osallistumiskriteerit. Pilottien valtionavustushaku järjestetään kahdessa osassa. Ensimmäinen haku alkaa maanantaina 29.5.2017 ja toinen haku toteutetaan syksyllä. Tarkempi aikataulu julkaistaan ensimmäisen haun alkaessa.

Valinnanvapauden pilottihankkeet voidaan toteuttaa joko sote-keskus-pilottina (ns. suoran valinnan palvelujen pilotti), henkilökohtaisen budjetin pilottina tai näiden yhdistelmänä.  Pilottien tarkoitus on tukea valinnanvapauslain toimeenpanoa.

Pilottien on oltava kattavia – yksittäinen kunta ei voi toteuttaa omaa pilottia

Pilottien hallinnointi toteutetaan vastuukuntamallilla tai kuntayhtymänä eli yksittäinen kunta ei voi toteuttaa omaa pilottihanketta. Myös maakuntaliitto voi hallinnoida pilottia. Pilottien hallinnointi siirtyy kaikissa tapauksissa uusille maakunnille 1.1.2019.

Sote-keskus-pilottiin osallistuvien kuntien ja kuntayhtymien pitää yhtiöittää pilottiin kuuluvat palvelunsa ennen pilotin aloittamista. Pilottien tulee kattaa vähintään 80 prosenttia maakunnan väestöstä. Tavoitteena on koko maakunnan laajuinen kattavuus. Erityisperustein pilotin kattavuus voi olla 50–80 prosenttia väestöstä. 70 prosenttia voidaan alittaa vain jos mukana on vähintään puolet maakunnan kunnista.

Valinnanvapauden pilotit voidaan aloittaa aikaisintaan syksyllä 2017 ja viimeistään 30.6.2018. Maakunnat voivat jatkaa pilottejaan vuoden 2022 loppuun saakka.

PK-yritykset mukaan pilotointiin

Pilotteihin hakevia toimijoita kehotetaan valmistelemaan hakemukset siten, että pilotteihin saataisiin sote-keskus-palveluiden ja henkilökohtaisen budjetin palveluiden tuottajiksi myös pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja näiden yhteenliittymiä. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa tästä tarvittaessa tarkempaa opastusta.

Valtionavustushakujen aikataulu sekä muut tiedot ja ohjeet julkaistaan 29.5.2017 alueuudistus.fi-sivustolla. Hallituksen esitys valinnanvapauden laajentamisesta on osa sote- ja maakuntauudistusta.

Liitteet

Valinnanvapauspilottien osallistumiskriteerit (22.5.2017)

Lisätietoja

hallitusneuvos Anne Kumpula (STM), p. 0295 163 705, [email protected]
ylijohtaja Kirsi Varhila (STM), p. 0295 163 338, [email protected]

Sivun alkuun