Hoppa till innehåll
Media

Ukraina och Finland samarbetar för att hjälpa barn som omfattas av barnskyddet i Ukraina 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 20.9.2022 14.32 | Publicerad på svenska 21.9.2022 kl. 11.56
Pressmeddelande

Våren 2022 bad Ukraina Finland att utreda möjligheterna att med stöd av Haagkonventionen hjälpa barn inom barnskyddet i Ukraina att fly kriget.

Möjligheterna att ta emot barnen har utretts under sommaren tillsammans med Helsingfors stad. Enligt Finlands barnskyddslag är det Helsingfors som ansvarar för internationella barnskyddsärenden. Hjälpoperationen planeras i samarbete med Migrationsverket.

Företrädarna för social- och hälsovårdsministeriet och inrikesministeriet träffade Ukrainas konsul Daniil Kononenko den 15 september 2022. Under mötet konstaterade social- och hälsovårdsministeriet att Finland är beredd på att ta emot ukrainska barn som omfattas av barnskyddet, om Ukraina behöver hjälp.   

”Vi har precis som Ukraina naturligtvis en stark vilja att hjälpa barnen till trygghet. Vi strävar efter att utreda detta så fort som möjligt tillsammans med Ukrainas ministerium för socialpolitik”, säger Anna Cantell-Forsbom, direktör vid social- och hälsovårdsministeriet. 

Det är bäst att låta myndigheterna sköta hjälpen

Efter att Ryssland invaderade Ukraina har många finländare velat hjälpa ukrainarna. En del av dem har själva hämtat människor från Ukraina och närliggande områden. Det är förståeligt att man vill hjälpa, men myndigheterna vill påminna om att de människor som kommer från krigsområdena ofta behöver särskilt stöd, i synnerhet barnen.  

Myndigheterna och biståndsorganisationerna har erfarenhet av att hjälpa barn i krissituationer. Att hjälpa de barn utan vårdnadshavare som flyr är myndigheternas uppgift. 

Ytterligare information:


Anna Cantell-Forsbom, direktör, tfn 0295 163 351, [email protected]

Tillbaka till toppen