Hyppää sisältöön
Media

Ukraina ja Suomi keskustelevat lastensuojelulasten auttamisesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.9.2022 14.32
Tiedote

Ukraina on pyytänyt keväällä 2022 Suomea selvittämään, voisiko Suomi vastaanottaa ukrainalaisia lastensuojelulapsia sodan jaloista Haagin sopimukseen perustuen.

Asiaa on kartoitettu kesän aikana Helsingin kaupungin kanssa. Helsinki vastaa kansallisen lastensuojelulain mukaisesti kansainvälisistä lastensuojeluasioista. Mahdollinen siirtäminen koordinoidaan yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä sisäministeriön edustajat ja Ukrainan konsuli Daniil Kononenko tapasivat 15.9.2022. Tapaamisessa STM kertoi Suomen varautuneen vastaanottamaan ukrainalaisia lastensuojelulapsia, jos Ukrainalla on tähän edelleen tarve.

”Meillä on luonnollisesti Ukrainan kanssa yhteinen tahtotila turvata lapset. Asian selvitys jatkuu Ukrainan sosiaaliministeriön kanssa mahdollisimman pian,” sanoo johtaja Anna Cantell-Forsbom STM:stä.

Lasten auttaminen on syytä jättää viranomaisille

Venäjän hyökättyä Ukrainaan moni suomalainen on halunnut osallistua ukrainalaisten auttamiseen. Osa auttajista on oma-aloitteisesti hakenut ihmisiä Ukrainasta ja sen lähialueilta. Halu auttaa on ymmärrettävää. Viranomaiset muistuttavat kuitenkin, että taistelualueelta tulevat ihmiset tarvitsevat usein erityistä tukea, etenkin lapset. 

Viranomaisilla ja avustusjärjestöillä on kokemusta lasten auttamisesta kriisitilanteissa. Ilman huoltajaa paossa olevien lasten auttaminen on viranomaisasia.

Lisätietoja:


johtaja Anna Cantell-Forsbom, p. 0295 163 351, [email protected]
 

Sivun alkuun