Hoppa till innehåll
Media

Kuntainfo: Alle yksivuotiaiden lasten D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukset muuttuvat

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2018 9.42
Uutinen

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on tehnyt muutoksia alle yksivuotiaiden lasten D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukseen. Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa Kuntainfolla kuntia, jotta neuvoloissa osataan neuvoa raskaana olevia ja imettäviä naisia ja lapsiperheitä uusista käyttösuosituksista.

Täysimetettyjen ja alle 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta nauttivien lasten D-vitamiinivalmisteen käyttösuositus on jatkossa sama kuin aiemminkin, eli 10 µg/vrk. Äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta 500–800 ml/vrk nauttivilla lapsilla D-vitamiinivalmisteen käyttösuositus on 6 µg/vrk. Yli 800 ml nauttivilla lapsilla käyttösuositus on 2 µg/vrk.
 
Käyttösuositusten muutosten taustalla on EU:n asetus, jonka perusteella äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan Euroopassa.Uusia, entistä D-vitamiinipitoisempia tuotteita alkaa tulla Suomessa kauppoihin jo lokakuun alussa. D-vitamiinin saannin turvamarginaali on imeväisikäisillä pieni. Siksi D-vitamiinivalmisteen käytössä on otettava jatkossa yksilöllisesti huomioon lapsen käyttämän äidinmaidonkorvikkeen tai vieroitusvalmisteen määrä.
 
Suositusten noudattaminen on tärkeää siksi, että runsaasti korviketta tai vieroitusvalmistetta käyttävä vauva voi saada helposti liikaa D-vitamiinia eli D-vitamiinin saannin turvaraja ylittyy.
 
Muiden henkilöiden kuin imeväisikäisten lasten D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukset pysyvät ennallaan.
 

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 02951 63328
Professori Suvi Virtanen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) p. 02952 48729
Tillbaka till toppen