Utlysning av understöd för projekt för utveckling av kvaliteten på kollektiv bespisning

Social- och hälsovårdsministeriet öppnar två utlysningar av statsunderstöd. Den ena är avsedd för att utveckla skolbespisningen och den andra för att utveckla de offentliga bespisnings- och restaurangtjänsterna för personer i arbetsför ålder. Målet är att det ska vara möjligt att välja mat som främjar hälsan.
De båda utlysningarna av understöd är en del av det nationella programmet för hälsa och välfärd, vars syfte är att främja människors hälsa och välfärd samt att minska skillnaderna i hälsa och välfärd.
Näringsmässigt högklassig mat i skolmiljöerna
För att utveckla skolbespisningen (inklusive småbarnspedagogiken, grundskolan, yrkesläroanstalter och gymnasier) har det reserverats cirka 350 000 euro.
Målet är att i skolmiljöerna tillhandahålla sådan näringsmässigt balanserad mat som utgår från barnen och de unga. Utgångspunkten är att måltiderna ses som värdefulla stunder, att de infaller vid en lämplig tidpunkt under dagen och att det har reserverats tillräckligt med tid för måltiden. Målet är att maten ska smaka gott och att den äts upp.
Hälsosamma måltidsalternativ i den kollektiva bespisningen för personer i arbetsför ålder
För utveckling av måltidstjänsterna för personer i arbetsför ålder anvisas också sammanlagt cirka 350 000 euro.
Med måltidstjänster avses sådana kollektiva bespisnings- och restaurangtjänster för personer i arbetsför ålder, till exempel personalrestauranger, som är av betydelse för folkhälsan. Särskild uppmärksamhet ska ägnas de befolkningsgrupper som har de största utmaningarna med kosten.
Inom projektet ska det utarbetas en verksamhetsmodell som stöder ett sådant matutbud inom de offentliga måltidstjänsterna som står i linje med de uppställda målen om hälsosamma måltidsalternativ och en hållbar matupphandling. Dessutom ska man kartlägga möjligheterna att utnyttja överbliven mat för grupper som inte omfattas av måltidstjänster.
Omfattande samarbetsprojekt välkomnas
De projekt som genomförs med understöden är omfattande på riksnivå, och genom sin verksamhet når de en betydande del av målgruppen. I projekten främjas också andelen inhemsk mat i måltidstjänsterna samt livsmedelstryggheten.
Som sökande välkomnar vi i första hand projektkonsortier som består av flera organisationer. Ansökningstiden börjar den 9 juni 2025 och går ut den 8 august 2025 kl. 16.15.
För de sökande ordnas den 17 juni kl. 13–14 ett informationsmöte i form av ett webbinarium.
Allt material som hänför sig till ansökan om understöd finns tillgängligt på social- och hälsovårdsministeriets webbplats.
Mer information
Kasperi Holmberg, specialsakkunnig, tfn 0295 163 350, fornamn.efternamn@gov.fi