Hyppää sisältöön
Media

Ukrainalaisia lastensuojelulapsia ei evakuoida Suomeen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2022 15.38
Tiedote 239/2022

Suomi varautui Ukrainan pyynnöstä ottamaan vastaan ukrainalaisia lastensuojelulapsia. Ukraina esitti vastaavan pyynnön usealle maalle loppukeväällä 2022.

Tehdyn selvitystyön ja Helsingin kaupungin kanssa tehdyn varautumisen pohjalta sosiaali- ja terveysministeriö on käynyt viime viikkojen aikana Ukrainan kanssa useita keskusteluja lasten vastaanottamisesta Suomeen. Keskustelujen jälkeen Ukraina on kiittänyt Suomea varautumisesta, ja ilmoittanut että lapsia ei evakuoida Suomeen.
 
”Lasten hyvinvointi on kaikkein tärkeintä sekä Suomelle että Ukrainalle. Maiden lastensuojelun lainsäädäntö sekä lastensuojelun käytännöt eroavat toisistaan. Ukraina arvostaa Suomen tekemää varautumista ja pohjatyötä. Suomi on jatkossakin kiinnostunut auttamaan, jos meiltä löytyy keinoja, joita Ukraina pystyy hyödyntämään,” toteaa johtaja Anna Cantell-Forsbom STM:stä.
 
Muu yhteistyö haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien auttamiseksi jatkuu Suomen ja Ukrainan välillä, ja Suomi osallistuu Ukrainasta tulevien potilaiden lääkinnälliseen evakuointiin ja hoitoon yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Potilaiden siirrot hoidetaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.
 
Lisäksi Suomeen jo tulleita ukrainalaisia autetaan monin eri tavoin. Suomeen on tullut useita satoja ukrainalaisia lapsia, joista osa on Suomessa ilman huoltajaa. Lapset saavat tukea, jota Maahanmuuttovirasto ja kunnat järjestävät heille tarpeen mukaan.

Lisätietoja:

johtaja Anna Cantell-Forsbom, p. 0295 163 351, [email protected]

Sivun alkuun