Hyppää sisältöön
Media

Tupakkalain valmistelu jatkuu - lausuntoyhteenveto valmis

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.10.2015 10.41
Tiedote 173/2015

Tupakointi parvekkeella, sähkösavukkeiden sääntely ja tupakkatuotteiden maahantuonnin rajoitukset saivat eniten huomiota lausunnoissa, joita sosiaali- ja terveysministeriö sai valmisteilla olevasta uudesta tupakkalaista. Hallituksen esitys uudeksi tupakkalaiksi on tarkoitus antaa alkuvuodesta 2016.

Lausuntoja saatiin kaikkiaan 68. Lausunnot jakautuivat melko jyrkästi uudistuksia kannattaviin ja niitä vastustaviin. Yksimielisyyden aiheitakin oli. Lakiluonnoksessa esitettyjä 18 vuoden ikärajoja kannatettiin laajasti.

Useat eri terveyden ja hyvinvoinnin alan toimijat kannattivat lakiehdotusta ja toivoivat jopa tiukempaa sääntelyä kuin luonnoksessa on esitetty. Vastustajien mielestä EU:n tupakkatuotedirektiivin toimeenpano olisi riittävää sääntelyä. 

Uuteen tupakkalakiin toivottiin myös asioita, joita lakiluonnoksessa ei ole. Monet olivat pettyneitä esimerkiksi siihen, että lakiluonnoksesta puuttui tupakoinnin kieltäminen yksityisautoissa, kun kyydissä on alaikäisiä. Moni olisi kaivannut myös tupakkapakkausten yhdenmukaistamista (ns. plain package).

Nykyinen tupakkalaki on vuodelta 1976. Uudistus liittyy osittain EU:n tupakkatuotedirektiiviin, jonka on oltava täytäntöön pantuna jäsenmaissa viimeistään 20.5.2016. Osa muutoksista puolestaan perustuisi Suomen omaan harkintaan ja lainsäädäntötarpeisiin. Nykyistä lakia on muutettu niin monta kertaa, että se on hajanainen ja vaatii uudistamista.

Lisätietoja

Lakimies Laura Terho, p. 0295 163 550, [email protected]
Neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p. 0295 163 343, [email protected]
Johtaja Kari Paaso, p. 0295 163 340, [email protected]

Lausuntoyhteenveto tupakkalaista

Sivun alkuun