Hyppää sisältöön
Media

STM:n päätöksillä varmistetaan lääkevalmisteiden saatavuutta ja jakeluketjun toimivuutta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.4.2020 16.10
Tiedote 92/2020

STM on päättänyt jatkaa valmiuslain 87 §:n nojalla tehdyn päätöksen voimassa oloa. Tavoitteena on varmistaa lääkevalmisteiden riittävyys ja lääkejakeluketjun toimivuus Suomessa uudesta koronaviruksesta johtuvissa poikkeusoloissa. Päätös on sisällöltään sama kuin STM:n 19.3.2020 tekemä päätös.

Lääkehuollon toimitusketjun toiminta on tällä hetkellä pääosin sujuvaa. Ministeriö muistuttaa kuitenkin, että päätöksen nojalla apteekkien tulee välttää tarpeettoman suurien lääketilausten tekemistä lääketukkukaupoille ohimenevistä kysyntäpiikeistä huolimatta.

Apteekeilla on velvollisuus asettaa lääkevalmisteiden, lääkeaineiden ja lääkkeiden käyttöön tarvittavien välineiden, tarvikkeiden ja sidetarpeiden tilaukset etusijalle. Lisäksi lääkemääräystä edellyttävien lääkevalmisteiden osalta toimitus on rajoitettava enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavaan määrään huomioiden Kelan ohjeistus (Apteekkitiedote 4/2020). Itsehoitolääkkeiden osalta luovuttaminen ei saa ylittää Fimean ylläpitämässä itsehoitopakkausten listassa mainittua ainekohtaisen suurimman hyväksytyn itsehoitopakkauksen lääkemäärää.

Apteekkeihin kohdentuvien määräysten lisäksi päätöksen perusteella velvoitetaan lääketukkukauppoja asettamaan lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden toimitukset apteekeille, sairaala-apteekeille, lääkekeskuksille ja koneellisille annosjakeluyksiköille toiminnassaan etusijalle.

Salbutamolivalmisteiden myyntiä rajoitetaan riittävyyden ja yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi

STM on antanut myös toisen päätöksen, jossa määrätään apteekkeja rajoittamaan väliaikaisesti tiettyjen salbutamolivalmisteiden myyntiä enemmän kuin edellä mainitussa päätöksessä, joka koskee yleisesti lääkkeiden toimittamista. Myynnin rajoituksen tavoitteena on varmistaa näiden lääkkeiden riittävyys ja yhdenvertainen saatavuus kaikille potilaille koko Suomessa.

Lääkkeiden saatavuus on koronaviruksen aiheuttamasta pandemiasta huolimatta yleisesti ottaen Suomessa hyvällä tasolla. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean tietoon on kuitenkin tullut, että erityisesti niin sanottujen avaavien astmalääkkeiden (salbutamolivalmisteet) myynti on ollut merkittävästi normaalia suurempaa, mikä on aiheuttanut myyntivarastojen hupenemista. Saatavuushäiriön riski kasvaa merkittävästi, jos kulutus jatkuu normaalitasoa suurempana pitkään.

Nyt annetulla STM:n päätöksellä apteekit voivat toimittaa asiakkaille kerralla enintään kuukauden hoitoa vastaavaan määrän. Toimenpiteen tarkoituksena on taata valmisteiden riittävyys. 

STM:n päätökset perustuvat valmiuslakiin ja sen nojalla annettuihin käyttöönottoasetuksiin. Ne ovat voimassa 13. toukokuuta 2020 asti. 

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Ulla Närhi, [email protected]
neuvotteleva virkamies Merituuli Mähkä, [email protected]

Sivun alkuun