Hyppää sisältöön
Media

Kenelle kansainvälinen tasa-arvopalkinto 2021 – ehdota palkinnon saajaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2021 8.30 | Julkaistu suomeksi 10.3.2021 klo 8.31
Tiedote 50/2021
Ehdota palkinnonsaajaa osoitteessa igep.fi

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto (International Gender Equality Prize) jaetaan kolmannen kerran vuoden 2021 lopulla. Pyydämme nyt ehdotuksia palkinnon saajaksi. Ehdotuksen voi jättää kuka tahansa.

Palkinnon saajaksi haemme henkilöä tai toimijaa, joka on edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Palkintoon kuuluu 300 000 euron palkintosumma, jonka saajaksi palkittu nimeää jonkin sukupuolten tasa-arvoa vahvistavan kohteen. 

”Suomi on sukupuolten välisen tasa-arvon edelläkävijä ja yksi maailman johtavia maita tasa-arvon edistämisessä. Johdonmukainen työ sukupuolten välisen tasa-arvon vahvistamiseksi on ensisijaisen tärkeää. Tasa-arvopalkinnon avulla haluamme tukea kansainvälistä tasa-arvokeskustelua sekä osoittaa, että Suomi voi esimerkillään luoda kestävää hyvinvointia ja vahvistaa demokratiaa”, sanoo Suomen tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist.

Palkinnon saajan nimeää kansainvälisen palkintolautakunta. Vuoden 2021 palkintolautakuntaan kuuluvat kansanedustaja Eva Biaudet (puheenjohtaja), Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs ja Georgetownin yliopiston Women, Peace and Security -instituutin johtaja Melanne Verveer, kansainvälisen naisten rauhanjärjestön (WILPF) hankejohtaja Dean Peacock, valtionvarainministeri Matti Vanhanen sekä kansanedustaja Bella Forsgrén.

Suomen hallitus perusti palkinnon vuonna 2017

Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi perustetun palkinnon ensimmäinen saaja oli Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka on elämäntyöllään noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja esikuvaksi monelle naiselle ja tytölle. Merkel lahjoitti palkintosumman nigeriläiselle naisten ja lasten oikeuksia edistävälle kansalaisjärjestölle, joka perusti palkintorahoilla Nigerin pääkaupunkiin Niameyhin turvakodin perheväkivallan uhreille.

Vuonna 2019 palkinto annettiin Equality Now -järjestölle, joka on 27-vuotisen toimintansa aikana tehnyt maailmanlaajuisesti vaikuttavaa työtä naisten oikeuksien puolesta. Järjestö haluaa muun muassa muokata sukupuolinormeja niin kansallisesti kuin kansainvälisesti sekä muuttaa syrjiviä lakeja ja käytäntöjä.

”Toivomme saavamme mahdollisimman paljon monipuolisia ehdotuksia seuraavan tasa-arvopalkinnon saajaksi. Palkinto on kansainvälinen, joten odotamme ehdotuksia eri puolilta maailmaa”, kannustaa ministeri Blomqvist.

Ehdotukset palkinnon saajaksi jätetään lomakkeella, joka on palkinnon omilla verkkosivuilla 16.5.2021 asti osoitteessa

Ehdotukset jätetään englannin kielellä.

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaetaan joka toinen vuosi. Vuoden 2021 palkintogaala pidetään Tampereella Tampere-talossa. Gaala järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. 

Linkit

Lisätietoja:

projektikoordinaattori Sami Siltanen, työ- ja tasa-arvo-osasto, tasa-arvoyksikkö, p. 050 911 7397, [email protected]

Sivun alkuun