Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Henkilönsuojaimia koskeva lainsäädäntö uudistuu

Sosiaali- ja terveysministeriö
13.4.2016 15.00
Tiedote 48/2016

Uudella asetuksella säädetään henkilönsuojaimia koskevista vaatimuksista. Suojainten teknisten ominaisuuksien vaatimukset eivät muutu, mutta niitä täsmennetään joiltain osin.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus henkilönsuojaimista on hyväksytty. Se korvaa nykyisen henkilönsuojaindirektiivin kansalliset versiot eli Suomessa valtioneuvoston päätöksen henkilönsuojaimista.

Asetus käsittelee valmistajien, maahantuojien ja jakelijoiden velvollisuuksia sekä arviointilaitosten toimintaa. Sillä säädetään myös markkinavalvontaa koskevista asioista. Asetuksessa ei käsitellä henkilönsuojainten valintaa, käyttöä ja työnantajan velvoitteita suojainten hankinnassa.

Tietyiltä vakavilta riskeiltä, kuten hukkumiselta, haitalliselta melulta ja käsikäyttöisten moottorisahojen viilloilta suojaavat henkilönsuojaimet siirtyvät suojainten vaativimpaan luokkaan. Tämä edellyttää, että tuotteen suojausominaisuuksien testaamisen lisäksi arviointilaitos valvoo niiden laatua.

Asetus laajenee koskemaan yksityiseen käyttöön tarkoitettuja kuumuudelta suojaavia tuotteita, kuten uunikintaita. Muutoin henkilönsuojaimia ovat samat tuotteet kuin nykyisin.

Asetusta noudatetaan arviointilaitosten osalta 21.10.2016 alkaen ja muilta osin 21.4.2018 alkaen.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Pirje Lankinen (STM), p. 0295 163 488, [email protected]

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus henkilönsuojaimista (Eur-Lex)

Sivun alkuun