Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sosiaaliturvauudistuksen ministeriseurantaryhmä sai katsauksen vuoden aikana tehtyyn työhön

Sosiaali- ja terveysministeriö
17.12.2020 11.53
Tiedote

Sosiaaliturvauudistuksen ministeriseurantaryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa tiistaina 15.12.2020. Ministerit saivat katsauksen sosiaaliturvakomitean ja sen jaostojen toimintaan.

- Sosiaaliturvaa on vuosikaudet uudistettu vain sirpalemaisesti. Nyt meillä on vihdoin mahdollisuus uudistaa sosiaaliturvaa kokonaisuutena. Työ on lähtenyt hyvin käyntiin koronakriisin varjossakin, mistä haluan esittää kiitokset kaikille siihen osallistuville, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen

Sosiaaliturvakomitean työ alkoi keväällä 2020. Kevään ja kesän aikana komitea kokosi sosiaaliturvan keskeiset ongelmat neljäksi kokonaisuudeksi, joista jokaisesta komitea julkaisee raportin. Työn etenemistä voi seurata sosiaaliturvakomitean kokoustiedotteista ja niiden liitteinä julkaistavasta kokousmateriaalista. Itse raportit valmistuvat vuoden 2021 aikana. Raportit muodostavat yhdessä pohjamateriaalin komitean välimietinnölle eli sosiaaliturvauudistuksen tiekartalle. 

- Komitea linjasi työskentelyn alkaessa myös omia työskentelyperiaatteitaan. Niihin kuuluvat avoimuus ja julkiseen keskusteluun kannustaminen. Pyrimme toimimaan ennakoivasti niin, että julkisessa keskustelussa voidaan käsitellä asioita samaan aikaan kuin komiteatyössä. Esimerkiksi ensi kevään kokousten pääaiheet on jo julkaistu kokoustiedotteiden mukana. Lisäksi järjestämme verkossa seminaareja, joihin kaikilla on vapaa pääsy. Uudistuksen etenemistä voi seurata myös twittertililtä, YouTube-soittolistalta tai kolumneista, sanoo komitean puheenjohtaja, tutkimusprofessori Pasi Moisio

- Koronakriisin vuoksi komitea on kokoontunut vain etänä. Se on tuonut työhön uudenlaisen luonteen, mutta olemme kuitenkin päässeet hyvin liikkeelle. Komitean julkaisusarjassa on ilmestynyt suuria kriisejä ja sosiaaliturvan uudistamista kartoittanut työpaperikin, kertoo Moisio.

Ministerit seuraavat sosiaaliturvan uudistamisen kokonaiskuvaa

Ministeriseurantaryhmän puheenjohtajana toimii sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. Muut jäsenet ovat tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sekä sisäministeri Maria Ohisalo.

Asettamispäätöksen mukaisesti komitea raportoi työstään ministeriseurantaryhmälle, mutta ei toimi sen ohjauksessa. Ministeriseurantaryhmä voi käsitellä myös sosiaali- ja terveysministerin toimialaan kuuluvia sosiaaliturvauudistukseen liittyviä hankkeita.

Lisätietoja: 

sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Juho Orjala, STM, p. 0295163424 
komitean puheenjohtaja, tutkimusprofessori Pasi Moisio, THL p. 029 524 7228 
viestintäasiantuntija Tuulia Nieminen, STM, p. 0295 163 635

Sivun alkuun