Hyppää sisältöön
Media

Lapsiystävällinen maakunta turvaa lapsen oikeudet

opetus- ja kulttuuriministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.1.2018 9.54
Tiedote

Tänään julkistettiin ensimmäinen versio Lapsiystävällinen maakunta -ohjeistuksesta, joka auttaa tulevia maakuntia varmistamaan omassa toiminnassaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen toteutumisen ja lasten hyvän elämän.

Ohjeistuksella avataan keskustelu ja evästetään tulevien maakuntien luottamushenkilöitä ja johtavia viranhaltijoita ottamaan käyttöön lapsen oikeuksia tukevia toimintatapoja. Näitä ovat esimerkiksi lasten nuorten ja perheiden palveluiden johtaminen kokonaisuutena, päätösten lapsivaikutusten arviointi sekä lapsiin kohdistuvien kustannusten seuranta yli hallinnonalarajojen.

Ohjeistuksen kehittäminen jatkuu

Kuusi maakuntaa - Etelä-Karjala, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Päijät-Häme, Uudenmaa ja Varsinais-Suomi - on yhdessä Suomen UNICEFin kanssa kehittänyt toimintaansa lapsen oikeuksiin perustuvaksi viimeisen viiden kuukauden ajan. Lapsiystävällinen maakunta -ohjeistus on syntynyt tämän pilottihankkeen kehittämistyön tuloksena.

Ohjeistusta täydennetään kevään aikana, ja UNICEF julkaisee ohjeistuksen laajemman version kesällä 2018. Ohjeeseen liitetään muun muassa käytännön esimerkkejä lapsenoikeusperustaisen hallinnon toimintatavoista.

Pilottihanke on osa hallituksen lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa (LAPE), jonka yhtenä tavoitteena on tukea kuntia ja maakuntia ottamaan päätöksenteon pohjaksi lasten oikeudet.

Pilottihankkeen taustalla on Suomen UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli, jota on toteutettu jo vuodesta 2012.

Lisätietoja

Ira Custódio, asiantuntija, Suomen UNICEF, p. 050 591 8525
Kati Honkanen, projektipäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, [email protected], p. 02952 47547
Maria Kaisa Aula, hankejohtaja, Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected], p. 050 594 2883 tai 02951 63658

Sivun alkuun