Hyppää sisältöön
Media

Työkokouksessa sitouduttiin 25 toimenpiteeseen, joilla vahvistetaan vanhusten asumispalvelujen laatua

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2019 14.29
Tiedote 18/2019

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, hoivapalveluyritykset, ammattiliitot, järjestöt, kuntien edustus ja valvontaviranomaiset neuvottelivat tänään siitä, miten varmistetaan laadukkaat vanhusten asumispalvelut. Palaverin henki oli hyvä ja tavoite yhtenäinen vanhusten hyvässä hoidossa.

Kimmoke keskusteluun tuli viime perjantain tapahtumista, kun Valvira päätti keskeyttää vanhusten asumispalveluja tarjoavan toimintayksikön toiminnan havaittujen epäkohtien vuoksi. Valviran mukaan asiakasturvallisuus olisi vaarantunut vakavasti, jos toimintaa olisi jatkettu. Tämän jälkeen vanhusten asumispalveluista ja palvelujen laadusta on keskusteltu vilkkaasti julkisuudessa.

”On muistettava, että monissa paikoissa vanhuksia hoidetaan hyvin. Kaikkialla tilanne ei kuitenkaan ole hyvä, joten tämä laatukeskustelu on hyvin tarpeellinen. Toivon että etsisimme vähemmän syyllisiä ja enemmän ratkaisuja, joilla vanhuspalvelujen laatu varmistetaan. Keskustelemme nyt nimenomaan ympärivuorokautisesta hoivasta, joka on hoidollisesti vaativin ja kallein osa vanhuspalveluita”, ministeri Saarikko ohjeisti työkokoukseen osallistuneita.

Työkokouksessa asetettiin yhteiseksi tavoitteeksi hoidon laadun nostaminen. Osallistujat sitoutuivat 25 toimenpiteeseen, joilla vahvistetaan vanhusten asumispalvelujen laatua. Kaikki toimenpiteet koskevat niin julkisia kuin yksityisiä hoivapalveluja.

Toimenpidelista laaditaan muistioksi, jonka kaikki kokoukseen osallistujat saavat ensi viikon alussa katsottavakseen. Toimenpidelista julkistetaan ensi keskiviikkona.

”Tehostettuja asumispalveluja tarvitsevien iäkkäiden määrän arvioidaan kasvavan tulevaisuudessa, kun väestö ikääntyy. Se merkitsee hoivahenkilöstön määrän kasvavaa tarvetta ja suurempia julkisia menoja. Samaan aikaan on aktiivisesti kehitettävä ja vahvistettava uusia innovatiivisia tapoja tukea vanhusten hyvää hoitoa. Tänään käyty rakentava keskustelu ja vuoropuhelu eri toimijoiden välillä auttaa saavuttamaan yhteisen tavoitteen hoidon laadun vahvistamisessa”, ministeri Saarikko totesi.

Lisätietoja

ministeri Saarikon erityisavustaja Satu Mäki-Lassila, p. 050 505 9537

Sivun alkuun