Hyppää sisältöön
Media

Sosiaaliturvasopimus Kiinan kanssa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2017 13.44
Tiedote 14/2017

Valtioneuvosto on 19. tammikuuta antanut asetuksen Suomen ja Kiinan välisen sosiaaliturvasopimuksen voimaantulosta. Sopimus vaikuttaa maiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaa ja se tulee voimaan 1.2.2017. Sopimus koskee eläkkeitä ja työttömyysvakuutusta.

Sopimuksessa on niin sanottuja lähetettyjä työntekijöitä koskevia määräyksiä. Suomalaisen työnantajan Kiinaan lähettämä työntekijä jää Suomen työeläkelainsäädännön ja työttömyysvakuutuksen alaisuuteen työkomennuksen ajaksi, enintään kuitenkin viideksi vuodeksi. Tältä ajalta Kiinassa ei peritä eläke- tai työttömyysvakuutusmaksuja, vaan suomalainen työnantaja ja työntekijä suorittavat maksut Suomen lain mukaisesti Suomeen. Niinpä sopimuksella vältetään kaksinkertaiset vakuutusmaksut. Lähetetyn työntekijän todistuksen Suomessa antaa Eläketurvakeskus.

Kiinasta Suomeen lähetetyt työntekijät pysyvät vastaavasti kiinalaisen järjestelmän piirissä eivätkä kuulu Suomen työeläkkeen tai työttömyysvakuutuksen piiriin.

Sopimus myös takaa työskentelyyn perustuvien eläkkeiden maksamisen Suomesta Kiinaan ja Kiinasta Suomeen. Eläkkeen hakeminen tapahtuu kansallisten menettelyjen mukaisesti.

Sopimusmaiden välillä liikkuvan työntekijän oikeus Kansaneläkelaitoksen hoitamaan sosiaaliturvaan ei määräydy sopimuksen perusteella.

Lisätietoja

hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta, p. 0295 163170, [email protected]

Sivun alkuun