Hyppää sisältöön
Media

Kuntoutusta, koulutusta ja työnhakua tukevat palvelut yhdellä sivustolla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.5.2018 15.00
Kolumni

OSKU – tietyoelamaan.fi on palvellut osatyökykyisiä, heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia sekä työnantajia puolisentoista vuotta.

Palvelu lupaa, että sivustolla tietyoelamaan.fi huomioidaan sekä työelämässä mukana olevan että kohti työelämää pyrkivän osatyökykyisen tilanne, keinot ja ratkaisut. Mutta kuinka OSKU taipuu asiakastyön työkaluksi?

Kuntoutussäätiön palvelupäällikkö Ira Vahtero käyttää OSKUa työssään päivittäin.

”OSKU toimii vakinaisena sisältönä ammatillisen kuntoutuksen palveluissa. Kun asiakas aloittaa meillä ammatillisen kuntoutuksen, käymme yhdessä OSKUn sisällöt ja osiot läpi, jonka jälkeen asiakas selailee verkkopalvelua vielä itsenäisesti. Asiakkaat nostavat sieltä itseään kiinnostavimmat aiheet ja käymme niitä yksilötapaamisessa vielä tarkemmin läpi”, Vahtero kertoo. 

Sivusto arjen työn tukena

Ira Vahteron mukaan erityisesti Keinot työkyvyn tueksi -osio ja sieltä Keinovalikoimat-kohta ovat asiakkaiden palautteen perusteella hyödyllisiä. 

”Asiakkaat ovat sanoneet, että vihdoin on selkeästi ja ytimekkäästi koottu yhdelle sivulle kuntoutusta, koulutusta ja työnhakua tukevat palvelut sekä tietoa erilaisista tukimuodoista.” 

Myös Hankkeet ja projektit -osio on koettu hyväksi, sillä käynnissä olevia hankkeita ja projekteja on paljon, mutta ne ei välttämättä tavoita kohderyhmää. OSKUssa on nyt yhdellä sivulla kootusti käynnissä olevia hankkeita/ projekteja ja kuvattu ytimekkäästi mikä hankkeen/ projektin sisältö, missä päin Suomea toimii ja kenelle suunnattu. 

”Olen saanut asiakkailta palautetta, että voi kun tästä olisi tiennyt aikaisemmin", Vahtero sanoo. 

Hän käyttää itsekin OSKUa arjen työn tukena, muun muassa ammattilaisille suunnattua keskustelufoorumia.

”Nyt foorumilla on ollut hiljaisempaa. Uskon, että tämä toimisi hyvänä alustana yhteiselle keskustelulle ja yhteistyölle työhönvalmentajien kesken. Sivustolle on vinkattu muun muassa potentiaalisista työharjoittelupaikoista. Tätä keskustelua toivoisin lisää, sillä ne ovat arvokasta tietoa teeman parissa työskenteleville ja tätä kautta myös tietenkin asiakkaille.”

Tarinoissa on voimaa

Kuntoutussäätiössä työelämän asiantuntijana työskentelevä Sarita Lehto kertoo hyödyntävänsä Oskua etenkin ryhmätapaamisissa. 

”Esittelen Oskua siitä näkökulmasta, miten ammatillisen kuntoutuksen asiakkaat voivat etsiä ja löytää toivomaansa tietoa. Keskeisimpänä työvälineenä Oskussa on kuitenkin Työkyky käyttöön! -osion videot”, Lehto sanoo. 

Lehto uskoo tarinoiden voimaan.

”Kun työskentelen asiakkaiden kanssa heidän jatkopolkujensa rakentamiseksi, on hyvä nähdä muiden tarinoita. Työkyvyssä voi olla merkittäviäkin rajoitteita ja silti pystyy tekemään itselle merkityksellistä ja arvokasta työtä. Näitä videoita voisi olla enemmänkin!”, Lehto lisää.

Seuraa OSKUa Twitterissä: @Tietyoelamaan

Teksti ja kuva: Timo Korpela
Kirjoittaja on OSKU – tietyoelamaan.fi-projektin vetäjä ja työskentelee viestintäpäällikkönä Kuntoutussäätiössä.

Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) -kärkihankkeen rahoittama verkkopalvelu osatyökykyisten tueksi sisältää kattavasti ja ajantasaisesti tietoa ammattilaisten, osatyökykyisten ja yritysten käyttöön. OTE-kärkihanketta toteuttaa sosiaali- ja terveysministeriö. 

Sivustoa ylläpitää Kuntoutussäätiö, joka vastaa palvelun rakentamisesta yhdessä Vates-säätiön ja Vakuutuskuntoutus VKK ry:n kanssa. Jos sinulla on kysymyksiä, ehdotuksia tai muuta palautetta, ota yhteyttä.

Sivun alkuun