Hyppää sisältöön
Media

Immunoglobuliinia ja tenekteplaasia sisältävien velvoitevarastoitujen lääkkeiden käytöstä erityistilanteessa on päätetty

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2023 11.26
Tiedote 7/2022

Ihmisen normaalia immunoglobuliinia sisältävien suonensisäiseen käyttöön tarkoitettujen lääkevalmisteiden velvoitevarastot saavat alittaa kuuden kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaavan määrän. Lisäksi tenekteplaasia sisältävän lääkevalmisteen velvoitevarasto saa alittaa kolmen kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaavan määrän.

Velvoitevarastojen käyttö on kohdennettava ainoastaan potilaiden ja terveydenhuollon käyttöön Suomessa. Velvoitevarastoon kuuluvia kyseisiä lääkevalmisteita tulee käyttää vain sellaisissa tilanteissa, joissa lääkevalmisteiden hyväksyttyihin käyttöaiheisiin ei ole käytettävissä vaihtoehtoisia lääkevalmisteita tai muita hoitomuotoja. 

Ihmisen normaalia immunoglobuliinia sisältävien lääkevalmisteiden valmistuksessa tarvitaan veriplasmaa. Veriplasman saatavuudessa on ollut ongelmia jo pidempään. Samanaikaisesti sekä immunoglobuliinin että tenekteplaasin kysyntä on kasvanut ja lääkevalmisteiden tuotannossa on ollut haasteita. 

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä varmistetaan immunoglobuliinia ja tenekteplaasia sisältävien lääkevalmisteiden riittävyys haasteellisen saatavuustilanteen aikana potilaille, jotka ensisijaisesti tarvitsevat lääkettä Suomessa. Osaan lääkevalmisteiden käyttöaiheista on mahdollista käyttää muita lääkevalmisteita ja hoitomuotoja. Hoitava lääkäri arvioi käytettävän hoitomuodon kunkin potilaan kohdalla. 

Päätökset tulevat voimaan 1.2.2023. Lääkevalmisteiden velvoitevarastojen suuruuden tulee olla lääkkeiden velvoitevarastoinnista annetun lain mukaisia viimeistään 31.1.2024. 

Lisätietoja: 

erityisasiantuntija Elina Asola, [email protected]
hallitussihteeri Mari Laurén-Häussler, [email protected]

Sivun alkuun