Hyppää sisältöön
Media

EU:n elpymisvälineen kautta valtionavustuksia hyvinvointialueille palvelujen kehittämiseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.10.2021 11.24
Tiedote 298/2021
Nainen kuvassa

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee valtionavustushakua osana EU:n elpymisvälineen kautta maksettavaa kansallista tukea. Suomen kestävän kasvun ohjelman rahoitus suunnataan Euroopan unionin elpymisvälineestä hyvinvointialueiden hankekokonaisuuksille.

Palvelunjärjestäjät suunnittelevat, miten koronavirustilanteen aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoitovelkaa puretaan ja hoitotakuun toteutumista edistetään. Elpymisvälineellä rahoitetaan myös hankkeita, jotka rakentavat työkyvyn tuen palveluita ja tukevat työllistymistä. Valtionavustushaku hyvinvointialueiden hankekokonaisuuksille avautuu joulukuussa 2021. 

Koska kyse on Euroopan unionin elpymis- ja palautumismekanismin mukaisen ohjelman rahoituksesta, valtionavustus voidaan myöntää kaikkien valtionavustukseen oikeuttavien kustannusten suuruisena ilman omavastuuosuutta.

Haettavissa olevan rahoitus on vuosille 2022-2025. Rahoituksen tarkempi jaksotus, määrä ja kohdentuminen täsmentyvät loppusyksyn aikana. Elpymisvälineen rahoitusta voidaan hakea toimintamallien uudistamiseen, digipalvelujen ja johtamisen ratkaisujen kehittämiseen.

Tavoitteena on purkaa koronavirustilanteen aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa ja edistää hoitotakuun toteutumista. 

Rahoitus kohdennetaan hankkeisiin, jotka edistävät erityisesti heikossa tai haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden palvelujensaantia ja palveluihin pääsyä. Lisäksi rahoitusta suunnataan muun muassa hyvinvoinnin monialaisen palvelukonseptin kehittämiseen sekä osatyökykyisten työllistymistä edistävien toimenpiteiden laajentamiseen.

Lisätietoja

Taina Mäntyranta, johtaja, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295163692, [email protected]

Sivun alkuun