Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Rehula: Sote-muutos vahvistaa perustason palveluita

Sosiaali- ja terveysministeriö
10.1.2017 18.00
Tiedote 4/2017

Sosiaali- ja terveydenhuollon muutos vahvistaa erityisesti perustason palveluita, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula totesi Lääkäripäivien avajaisissa tiistaina 10. tammikuuta.

”Maakuntien rahoituslaki poistaa nykytilanteeseen johtaneen aliresursoinnin alkusyyn. Kun maakunta vastaa sekä perus- että erityistason sosiaali- ja terveydenhuollon budjetoinnista, kokonaisuuden hallinta on yksissä käsissä. Näin ollen on mahdollista keskittyä nykyistä paremmin ongelmien alkuvaiheen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn”, ministeri Rehula painotti.

”Sote ei synny kabineteissa, vaan aidon muutoksen ja sisällön tekevät ihmiset jokapäiväisen työnsä kautta. Sosiaali- ja terveydenhuollon sitoutunut ja osaava henkilökunta on se voimavara ja rikkaus, joille pitää antaa myös tarpeeksi tietoa ja välineitä muutoksen läpiviemiseen”, ministeri sanoi.

”Perustat ja puitteet luodaan lainsäädännöllä, mutta sen jälkeen edessä on vuosien työ. Se työ tehdään kentällä, ja siinä tarvitaan niin hallinnon ihmisiä kuin joka ikisen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijän henkilökohtaista panosta. Muutos tarkoittaa käytännössä esimerkiksi työkulttuurin muutosta siinä, miten sosiaali- ja terveyspuolen ammattilaiset tekevät työtä keskenään, tai miten uusia toimintatapoja omaksutaan työyhteisössä. Se tarkoittaa myös erilaisten raja-aitojen pohtimista ja kyseenalaistamista”, ministeri Rehula sanoi.

”Sote on saatu siihen pisteeseen, että järjestämisen kokonaisuus annetaan lähiviikkoina eduskunnalle. Valinnanvapauslainsäädäntö puolestaan on lähdössä pian lausunnoille. Paljon työtä on yhä edessä niin varsinaisen sote-lainsäädännön osalta kuin koskien sen heijastusvaikutuksia substanssilainsäädäntöön. Yksi suurimmista kokonaisuuksista on sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavarahoituksen purkamiseen tähtäävän säädännön valmistelu”, ministeri Rehula kertoi.

Lisätietoja

erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 050 566 7949

Juha Rehula alueuudistus-arkisto reformit sote-uudistus
Sivun alkuun