Hyppää sisältöön
Media

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma jatkuu – valtionavustukset kehittämistyön tueksi ovat nyt haettavissa

opetus- ja kulttuuriministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2020 16.55
Tiedote 6/2020

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) toimeenpanoa jatketaan vuosina 2020-2022 Sanna Marinin hallitusohjelman linjausten mukaisesti. Nyt on jaossa valtionavustuksia, joilla kehitetään perhekeskuksia ja varhaista tukea arjessa sekä lasten ja nuorten matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluita.

Valtionavustukset jaetaan osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus –ohjelmaa. Sen tavoitteena on ottaa käyttöön uudenlainen, laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus, joka toimii myös perhekeskuksiin kuuluvien neuvola- ja muiden matalan kynnyksen perhepalvelujen ja niiden kehittämistyön ”kotipesänä”.

Lastensuojelun kehittämiseen kohdennettava valtionavustus tulee hakuun myöhemmin keväällä.

Sivistys- ja sosiaali- ja terveystoimi toimivat yhteistyössä lasten ja nuorten palveluissa

Suurin osa lapsista ja nuorista kohdataan päivittäin sivistystoimen palveluissa varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Toimivat yhteistyörakenteet turvaavat sivistys- ja sosiaali- ja terveystoimen yhteistyön myös silloin, kun lapsi tai nuori tarvitsee tukea perhetilanteen, mielenterveysongelman tai päihteiden käytön vuoksi. Olennaista on myös vahvistaa järjestelmällistä yhteistyötä järjestöjen sekä muiden paikallisten ja alueellisten avaintoimijoiden kanssa sekä parantaa tiedonkulkua lasten ja nuorten kanssa toimivien välillä.

Sivistystoimen ja sosiaali- ja terveystoimen LAPE-yhteistyöryhmät tukevat lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä alueilla osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus –ohjelmaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö tekevät tiivistä yhteistyötä, jotta lapset ja nuoret saisivat parhaita mahdollisia palveluja kunnissa ja maakunnissa.

Lisätietoja

sosiaalineuvos Elina Palola, STM, p. 0295 163 595  
opetusneuvos Jussi Pihkala, OKM, p. 0295 330 256
neuvotteleva virkamies Katja Bergbacka, OKM, p. 0295 330 267

Sivun alkuun