Hyppää sisältöön
Media

Järkikäyttöä antibiootteihin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2016 16.31
Uutinen

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit johtavat vuosittain 25 000 ihmisen kuolemaan EU-maissa yhteensä. Ongelma on maailmanlaajuinen. EU:n terveyskomissaari Vytenis Andriukaitis peräänkuuluttaa enemmän poikkihallinnollista yhteistyötä antibioottien liikakäytön karsimiseksi. Yhteistyötä tarvitaan sekä ihmis- että eläinterveyspuolella.

Vytenis Andriukaitis puhuu puhujapöntön takana.Euroopan komission terveys- ja elintarviketurvallisuuskomissaari Andriukaitis osallistui sosiaali- ja terveysministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteiseen seminaariin Helsingissä.

Seminaarin aiheina olivat globaali terveysturvallisuus ja mikrobilääkeresistenssi. Antibiootteja käytetään maailmassa liikaa. Jokainen antibioottihoito lisää luonnossa kiertäviä antibioottijäämiä. Tämän seurauksena monet bakteerit ovat tulleet antibiooteille vastustuskykyisiksi. Liikakäyttö heikentää käytettävissä olevien antibioottien tehoa ja sitä kautta terveysturvallisuutta.

Ongelmaa ei voi ratkaista pelkästään terveyssektorin ponnistuksin, vaan yhteistyötä eri sektorien välillä pitää vahvistaa. Sujuva yhteistyö mm. terveys-, maatalous- ja ympäristöhallintojen välillä on tärkeää. Komissaari haluaa myös levittää tietoisuutta ongelmasta maailmanlaajuisesti.

”Asioista kommunikoiminen ja tiedon jakaminen on tärkeä osa ratkaisua. Mikrobilääkeresistenssi on iso haaste Euroopalle ja koko maailmalle. Vaikka asiat ovat Suomessa hyvällä mallilla, kaikkien maiden tulee osallistua aktiivisesti ongelman ratkaisemiseen. Kansainvälinen yhteistyö on olennaista”, komissaari lausui Helsingissä.

Suomella on merkittävä rooli terveysturvallisuuden parantamisessa myös maailmalaajuisesti. Suomi osallistuu aktiivisesti kansainväliseen GHSA-terveysturvallisuusohjelmaan, jossa keskitytään ehkäisemään, havaitsemaan ja vastaamaan erilaisiin biologisiin uhkiin nopeasti ja tehokkaasti.

Komissaari Andriukaitis vierailee Suomessa perhe- ja peruspalveluministeri Rehulan ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen kutsumana. Vierailun aikana komissaari tapasi myös terveysministeri Hanna Mäntylän.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Ville Korhonen, p. +358 (0) 295 163 253

GHSA Hanna Mäntylä Juha Rehula
Sivun alkuun