Hyppää sisältöön
Media

Bentsyylipenisilliini-eläinlääkkeiden velvoitevarastointiin muutoksia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.2.2016 13.41
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriön on muuttanut bentsyylipenisilliini-eläinlääkkeiden velvoitevarastointia koskevia päätöksiä. Velvoitevarastossa on oltava neljän viikon keskikulutusta vastaava määrä päätöksessä tarkoitettuja lääkkeitä. Varastointimäärä lasketaan viimeisen kahden kuukauden kulutuksen perusteella.

Jotta bentsyylipenisilliinin saatavuus välttämättömiin tarkoituksiin voidaan varmistaa saatavuusongelmien aikanakin, näiden lääkevalmisteiden käyttöä on rajoitettu. Velvoitevaraston käyttö kohdennetaan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suositusten mukaisiin käyttötarkoituksiin, jotka on päivitetty.

Bentsyylipenisilliiniä käytetään yleisesti tuotantoeläinten bakteeritulehdusten lääkitsemiseen. Bentsyylipenisilliinivalmisteiden saatavuudessa on ollut viime aikoina ongelmia. Fimean on tehnyt erityisjärjestelyjä, joilla penisilliinivalmisteita on saatu maahan jatkuvasti. Fimea on myöntänyt poikkeuslupia, joilla maahan on tuotu sellaisia lääke-eriä, joissa on käytetty kiinalaisen valmistajan lääkeainetta. Fimea on edellyttänyt, että tällaisten lääkeaineiden laatu on tutkittu riippumattomassa eurooppalaisessa laboratoriossa. Näillä toimenpiteillä ei ole kuitenkaan voitu turvata lääkkeiden saatavuutta, minkä vuoksi on tarpeen sallia velvoitevarastointimäärien alittaminen kyseisten eläinlääkkeiden saatavuusongelmien vuoksi.

Velvoitevarastot on palautettava lainmukaiseen kokoon, kun bentsyylipenisilliiniä on jälleen saatavissa. Poikkeuslupa on voimassa enintään 31.12.2016 saakka. Muilta osin on voimassa 15.5.2015 tehty päätös.

Lisätietoja:

hallitusneuvos Anne Koskela p. 02951 63384, [email protected]

Sivun alkuun