Hyppää sisältöön
Media

Tupakkatuotedirektiivi julkaistu - mentolisavukkeet kielletään v. 2020 mennessä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.4.2014 6.03
Tiedote -

EU:n uusi tupakkatuotedirektiivi hyväksyttiin ja julkaistiin 29. huhtikuuta 2014. Jäsenvaltioiden tulee sisällyttää säädökset kansalliseen lainsäädäntöön kahden vuoden sisällä eli toukokuuhun 2016 mennessä.

Direktiivi kieltää makuaineiden käytön savukkeissa. Mentolin kielto on toteutettava niin, että sen käyttö savukkeissa loppuu vuoteen 2020 mennessä. Suomessa mentolisavukkeiden osuus on suuri, noin 25 prosenttia kokonaismarkkinoista.

Nuuskaa koskevat rajoitukset pysyvät entisellään. Nuuskan myynti on kielletty edelleen EU:ssa Ruotsia lukuun ottamatta. Tupakkatuotteiden laittoman kaupan estämiseksi niiden jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia parannetaan.

Näkyvimmät muutokset koskevat tupakkatuotteiden pakkauksia. Savukepakkaukset merkitään pakollisilla teksti- ja kuvavaroituksilla, jotka peittävät askin etu- ja takaosasta 65 prosenttia. Jäsenmaille jätetään myös mahdollisuus tuotemerkittömien pakkausten käyttöönottoon.

Tupakkatuotedirektiivissä säädetään ensimmäistä kertaa sähkösavukkeista. Tietyn nikotiinipitoisuuden alittavat sähkösavukkeet rinnastetaan tupakkatuotteisiin. Jäsenvaltiot voivat kuitenkin kansallisesti luokitella ne lääkelainsäädäntöön kuuluviksi. Suomessa sähkösavukkeiden nikotiininesteet määritellään lääkkeiksi, eikä määrittelyä ole tarkoitus muuttaa.

Nikotiinittomien sähkösavukkeiden myynti on Suomessa sallittua. Minkäänlaisia sähkösavukkeita ei kuitenkaan saa markkinoida. Ne ovat tupakkalain mukaan tupakan vastikkeita tai tupakkajäljitelmiä.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p. 02951 63343
johtaja Kari Paaso, p. 02951 63340


Liitteet

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/40/eu: Tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden valmistamista, esittämistapaa ja myyntiä koskevien jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten lähentämisestä sekä direktiivin 2001/37/EY kumoamisesta 


Muualla palvelussamme

Tupakkapolitiikka

Sivun alkuun