Hyppää sisältöön
Media

Socius 4/2005 ilmestynyt

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.9.2005 9.30
Tiedote -

Nyt kunnat terveyttä edistämään! Terveyden edistäminen on poliitikkojen ja virkamiesten suosiossa ainakin puheissa. Sen vaikuttavuutta ei ole kuitenkaan helppo mitata. Stm aikookin jalkautua ympäri maata kertomaan kunnille terveyden edistämisen tärkeydestä.

Sähköistä potilastiedostoa rakennetaan. Kansallinen sähköinen potilastietojärjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2007 loppuun mennessä. Vielä muutama vuosi varmaan kuluu, ennen kuin tälle järjestelmälle on luotu arkisto, josta tämä tieto on sujuvasti hyödynnettävissä.

Köyhyydellä on monta mittaria. Köyhyys ei ole ilo kenellekään – paitsi ehkä alan tutkijoille. He nostavat vuorotellen julkisuuteen eri ryhmiä: pitkäaikaistyöttömät, yksinhuoltajat, ylivelkaantuneet, lapsiperheet. Tutkimusten ja lukujen takana on ihan oikeita ihmisiä.

Vankien jälkihoitoa tehostetaan. Vuosittain vapautuu 400–500 vankia, ilman että heidän jälkihuoltoaan on millään tavoin järjestetty. Jatkossa jokaiselle vangille tehdään vankeusajan suunnitelma, jota täydennetään sitten vapauttamissuunnitelmalla.

Vajaakuntoinenkin voi olla työkykyinen. Maassamme kärsitään samanaikaisesti työttömyydestä ja työvoimapulasta. Ammatikseen autoja korjaava syntymäkuuro Tom Haglund muistuttaa työnantajia siitä, ettei vajaakuntoisuus ole synonyymi työkyvyttömyydelle.

Kotihoidon asiakkaat yhä huonokuntoisempia. Kotihoitoa on kritisoitu julkisuudessa: ainakin Helsingissä työ on kuulemma kiireistä eikä läheskään kaikkia palveluja voida kotikäynneillä tarjota. Tärkeintä on huolehtia siitä, että asiakas saa ruuan, lääkkeet ja hoidon.

http://www.stm.fi/Resource.phx/socius/socius-42005/index.htx

Socius netissä: www.stm.fi > Julkaisut > Socius, Socius Finland

Sivun alkuun