Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Huovinen: Kunnissa oltava riittävästi lastensuojelun työntekijöitä

Sosiaali- ja terveysministeriö
1.10.2014 7.28
Tiedote -

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen muistuttaa, että kuntien on huolehdittava lastensuojelun työntekijöiden riittävyydestä myös sosiaalihuoltolain muutoksen jälkeen.

"Lakia ollaan nyt muuttamassa siten, että perheille tulee yhtä vahva oikeus saada peruspalveluja kuin nykyisin on oikeus saada avohuollon palveluja lastensuojelun asiakkuudessa. Tulevaisuudessa ehkäisevien palvelujen saaminen ei enää edellytä sitä, että asiakkaat kirjataan lastensuojelun asiakkaiksi. Tämä muuttaa lastensuojelun painotuksia", totesi ministeri Huovinen keskiviikkona Lastensuojelupäivillä Hämeenlinnassa.

Ministeri uskoo, että kuormitus lastensuojelussa pienenee, kun ehkäisevät palvelut vähentävät korjaavien toimenpiteiden tarvetta.

"Lasten hyvinvoinnin turvaamiseksi tarvitaan sekä ehkäiseviä palveluja että lastensuojelua. Työntekijämääriä ehkäisevissä palveluissa lisätään nykyisestä ja samalla asiakkuudet lastensuojelussa vähenevät. Näin uudistus antaa kunnille loistavan mahdollisuuden toimia siten, että lastensuojelussa olisi riittävästi työntekijöitä suhteessa asiakasmääriin."

"Muutosvaiheessa kunnille tarjotaan mahdollisuus toimia järkevästi mutta toimintaa valvotaan tarkasti muutosvaiheen ajan. Hallitus esittää, että lain voimaantuloa lykätään vuoden alusta huhtikuun alkuun ja lapsiperheiden palvelujen uudelleenjärjestelyihin ohjataan määräraha. Erityisesti kiinnitetään huomiota siihen, että lastensuojelun työntekijöitä on riittävä määrä sekä muutosvaiheen aikana että sen jälkeen."

Ministerin mukaan suuret muutokset vaativat riittävästi aikaa, jotta ne voidaan toimeenpanna asianmukaisesti.

"Koko lastensuojelua koskevat uudistukset tulevat voimaan asteittain. Kotipalvelua koskeva uudistus on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2015 alusta ja muu lainsäädäntö tulisi voimaan huhtikuussa 2015. Lastensuojelun kiireellistä sijoitusta koskevat lastensuojelulain muutokset tulisivat voimaan vasta vuoden 2016 alusta."

Lisätietoja

erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 040 826 8292Muualla palvelussamme

Sosiaalihuoltolain uudistus

Susanna Huovinen
Sivun alkuun