Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Huovinen: budjettiriihessä sovittiin uuden sosiaalihuoltolain rahoituksesta

Sosiaali- ja terveysministeriö
28.8.2014 16.16
Tiedote -

Hallitus päätti budjettiriihessä 28.elokuuta, että uuden sosiaalihuoltolain toimeenpanoa varten myönnetään 9,4 milj. euroa vuoden 2015 valtion talousarvioon. Lisäksi esityksen toimeenpanoon käytetään 6,6, milj. euroa lastensuojelun kehittämiseen varattua määrärahaa. Uudistuksen kokonaiskustannukset ovat 32 milj. euroa.

Sosiaalihuoltolakiesitys oli juuri lausuntokierroksella ja annetaan eduskunnalle vielä tänä syksynä. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen iloitsee, että odotettu ja tarpeellinen laki toteutuu.

"Uudistusta on tehty asiakkaiden ääntä kuunnellen. Nyt tehdään se, mitä kauan on toivottu. Ihmiset haluavat kotipalveluja ja muita matalan kynnyksen palveluja sekä oman työntekijän, jolle samoja asioita ei tarvitse selittää yhä uudestaan. Jokainen toivoo, että asiat selvitetään kerralla, eikä juoksuteta monella eri luukulla", ministeri Huovinen sanoo.

"Kun apua saadaan ajoissa, kriisitilanteet ja raskaiden tukitoimien tarve vähenee. Nyt tehtävä muutos on merkittävä ja sen vaikutuksia tullaan seuraamaan tiiviisti", ministeri toteaa.

Ministeri Huovisen mukaan vaikeinakin aikoina on pidettävä niiden puolta, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa. Viranomaisten yhteistyön on pelattava ja tiedon on kuljettava. Jatkossa ammattilaisilla olisi velvollisuus tehdä ilmoitus myös suoraan poliisille, jos on epäily lapsen pahoinpitelystä.

Samalla kun uusi laki vahvistaa ehkäiseviä palveluja, myös lastensuojelutyötä uudistetaan. Asiakasmäärien väheneminen antaa mahdollisuuden toteuttaa lastensuojelutyötä laadukkaasti asiakasta kuunnellen.

Lisäksi lakiesitykseen sisältyy nuorisopalvelutakuu, jonka avulla autetaan niitä nuoria, joille nuorisotakuu ei ole riittävä tuki. Nuorta autetaan sosiaalisen kuntoutuksen avulla ja hän saa oman työntekijän, kunnes apua ei enää tarvita. Valvottujen ja tuettujen tapaamisten avulla tuetaan lapsen oikeutta tavata sitä vanhempaansa, jonka luona hän ei asu.

"Haluan erityisesti kiittää kaikkia niitä asiakkaita ja työntekijöitä, jotka ovat antaneet arvokkaan panoksen lainvalmisteluun. He ovat tuoneet esille seikkoja, joilla on eniten merkitystä asiakkaan ja sosiaalihuollossa työtä tekevän kannalta", ministeri Huovinen korostaa.

Lisätietoja:

erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 040 826 8292Muualla verkossa

Ehdotus uudeksi sosiaalihuoltolaiksi

Susanna Huovinen
Sivun alkuun