Hyppää sisältöön
Media

Kuntoutuspsykoterapian järjestäminen Kelan lakisääteiseksi velvollisuudeksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.10.2010 10.30
Tiedote -

Kelan nykyisin harkinnanvaraisena korvaama kuntoutuspsykoterapia muuttuu lakisääteiseksi.  Jatkossa Kela korvaa kuntoutuspsykoterapian kaikille sitä tarvitseville, jos he täyttävät korvausehdot. Lisäksi korvauspäätökseen tulee muutoksenhakuoikeus.

Kuntoutuspsykoterapian korvausehdot pysyvät ennallaan: korvaus maksetaan 16-67-vuotiaille henkilöille, joiden työ- tai opiskelukyky on mielenterveyden häiriön vuoksi uhattuna.

Korvaaminen edellyttää kolmen kuukauden pituista asianmukaista hoitosuhdetta sekä psykiatrian erikoislääkärin arviota hakijan diagnoosista ja kuntoutustarpeesta.

Kuntoutuspsykoterapiaa korvataan yhdellä päätöksellä enintään 80 kertaa vuodessa ja kolmessa vuodessa yhteensä enintään 200 kertaa.

Diagnosoidut mielenterveyden häiriöt ja niistä aiheutuvat sairauspäivärahakaudet ja työkyvyttömyyseläkkeet ovat lisääntyneet Suomessa parin viime vuosikymmenen aikana. Masennusdiagnoosilla myönnettyjen sairauspäivärahakausien ja työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on 1990- luvun puolivälin jälkeen lähes kaksinkertaistunut.  Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksena korvaamaa psykoterapiaa sai vuonna 2009 noin 14 700 kuntoutujaa.

Hallitus esitti lain vahvistamista tänään torstaina 14. lokakuuta, ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa se perjantaina. Laki tulee voimaan 1. tammikuuta 2011.

Lisätietoja

Hallitussihteeri Sanna Pekkarinen, p. 09 160 73174, [email protected]
Johtaja Anja Kairisalo, p. 09 160 74411, [email protected]Muualla palvelussamme

Mielenterveyspalvelut

Muualla verkossa 

Psykoterapia (Kela)  

Sivun alkuun