Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Alkoholinkulutus on laskenut Pohjoismaissa eniten Tanskassa ja Suomessa

Sosiaali- ja terveysministeriö
22.12.2016 13.00
Tiedote 248, STM ja THL tiedottavat

Myyntiin perustuva alkoholinkulutus on laskenut Pohjoismaissa eniten Tanskassa ja Suomessa. Näissä maissa kuitenkin kulutettiin edelleen eniten alkoholia. Vuonna 2014 alkoholia kulutettiin Tanskassa 9,5 litraa 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti, Suomessa vastaava luku oli 8,8 litraa ja Grönlannissa 8,6 litraa.

Vuodesta 2010 lähtien myyntiin perustuva alkoholinkulutus on laskenut Pohjoismaissa 9 prosentilla. Eniten kulutus on laskenut Grönlannissa (-17 %), Tanskassa (-16 %) ja Suomessa (-9 %).

Korkean alkoholikulutuksen maissa on myös eniten alkoholiin liittyviä sairaalahoitojaksoja, esimerkiksi maksasairauksien vuoksi. Alkoholi aiheuttaa eniten kuolemia Grönlannissa ja Färsaarilla sekä Suomessa.

Miesten syöpäkuolleisuus on matalinta Suomessa ja Ruotsissa ja naisten Suomessa ja Färsaarilla. Sydän- ja verisuonitaudeissa Suomen kuolleisuusluvut ovat toiseksi korkeimmat Grönlannin jälkeen sekä miehillä että naisilla. Itsemurhat ovat vähentyneet eniten Suomessa vuoden 1990 jälkeen.

Miesten tapaturmakuolleisuus on korkeinta Suomessa. Naisten kohdalla korkeimmat luvut ovat Ahvenanmaalla, koko Suomessa ja Norjassa. Tieliikennekuolemia on eniten Ahvenanmaalla ja Färsaarilla.


Päivittäinen tupakointi on vähentynyt kaikkialla Pohjolassa

Ruotsissa 12 prosenttia, Norjassa 13 prosenttia ja Islannissa 14 prosenttia sekä naisista että miehistä tupakoivat päivittäin. Suomessa miehet (17 %) tupakoivat naisia (14 %) enemmän, kun taas Tanskassa (16 % ja 17 %) ja Färsaarilla (20 % ja 24 %) naiset tupakoivat miehiä enemmän.

Nuuskaa käyttää säännöllisesti 20 prosenttia ruotsalaismiehistä, 15 prosenttia norjalaismiehistä, 7 prosenttia islantilaismiehistä, 6 prosenttia suomalaismiehistä ja alle prosentti tanskalaismiehistä.  Naisten osuudet ovat 3-4 prosenttia Islannissa, Ruotsissa ja Norjassa, mutta selvästi alle prosentin Suomessa ja Tanskassa.

Uusia keuhkosyöpiä ilmoitetaan eniten Tanskassa ja Grönlannissa. Suomalaisilla naisilla on pohjoismaalaisista vähiten keuhkosyöpiä.

Lihavien (painoindeksi BMI 30 tai enemmän) osuus on suurin Grönlannissa: 26 prosenttia miehistä ja 29 prosenttia naisista. Suomessa ja Islannissa (15–17 %) on lihavia enemmän kuin Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa (12–14 %).
Pohjoismainen terveystilastokomitea Nomesko julkaisee vuosittain Health Statistics for the Nordic Countries -raportin, johon on kerätty viiden Pohjoismaan sekä kolmen itsehallintoalueen (Ahvenanmaa, Färsaaret ja Grönlanti) uusimmat terveyteen ja terveyspalveluihin liittyvät tilastot. Nomesko on Pohjoismaisen ministerineuvoston rahoittama.


Lähde
Nomesko: Health Statistics for the Nordic Countries 2016

Lisätietoja

Tutkimusprofessori Mika Gissler, THL, Suomen edustaja vuosikirjan toimituskunnassa, p. 029 524 7279, [email protected]
Finanssineuvos Timo A. Tanninen, STM, p. 02951 63572, [email protected]

Sivun alkuun