Hyppää sisältöön
Media

Torninosturin kuljettajien pätevyysvaatimuksiin muutoksia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2019 13.26
Tiedote

Torninosturin kuljettajan pätevyysvaatimukset muuttuvat siten, että ammattitutkinnon tai sen soveltuvan osan suorittamista vaaditaan jatkossa vain niiltä työntekijöiltä, jotka kuljettavat kuormamomentiltaan yli 25 tonnimetrin torninosturia.

Pienen, kuormamomentiltaan enintään 25 tonnimetrin torninosturin kuljettamiseen vaaditaan jatkossa työnantajan kirjallinen lupa. Työnantajan on varmistettava, että työntekijän on saanut riittävän koulutuksen laitteen turvalliseen käyttämiseen.  

Kirjallista lupaa vaaditaan jatkossa myös työskentelyyn niin sanottuna alamiehenä eli työntekijänä, joka kiinnittää taakan asennuskäyttöön tarkoitettuun nosturiin. Muutoksen taustalla on se, että alamiehen ammattitaidolla on suuri merkitys nostotyön turvallisuuden kannalta.

Uudessa asetuksessa on myös muutoksia työvälineiden käyttöönotto- ja määräaikaistarkastuksiin:  metsätyöhön tarkoitetut metsätraktoriin kiinnitetyt kuormausnosturit  rajataan käyttöönotto- ja määräaikaistarkastusten ulkopuolelle ja betonipumppuautot, tuulivoimaloiden huoltohissit ja hyllystöhissit lisätään näiden tarkastusten piiriin.

Asetus tulee voimaan 1.3.2020.

Lisätietoja

Hallitussihteeri Kaisu Ahtola, p. 0295 163 785, [email protected]

Sivun alkuun