Hyppää sisältöön
Media

STM ja THL tiedottavat:
Koronarokotuksen on saanut tähän mennessä noin 7000 terveydenhuollon ammattilaista – rokotusvauhti riippuu Suomeen saatavista rokotemääristä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.1.2021 17.27
Tiedote

Suomessa on rokotettu tähän mennessä noin 7 000 koronapotilaita hoitavaa terveydenhuollon ammattilaista. Koronarokotteita on Suomeen tähän mennessä saapunut kaksi erää eli yhteensä noin 50 000 kappaletta Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotetta. Ensimmäinen 10 000 rokotteen erä saapui 26.12. ja toinen 40 000 rokotteen erä 30.–31.12.

”Ensimmäisestä rokote-erästä on annettu puolet ja toisesta noin pari tuhatta. Potilastietojärjestelmien tiedonsiirto-ongelmien vuoksi kaikki rokotukset eivät kuitenkaan välttämättä vielä näy tilastoissa”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.
 
Ensimmäisen rokote-erän annoksista puolet säästettiin varovaisuusperiaatteen vuoksi rokotettavien toisia annoksia varten. Koska rokotetoimitukset ja kylmäketjun toiminta ovat riittävästi vakiintuneet, nyt on siirrytty käytäntöön, jossa kaikki lähetyksen rokotteet voidaan ottaa heti käyttöön ja toinen annos annetaan tulevista rokotelähetyksistä. THL huolehtii rokotteiden jakelusta ja kunnat ja sairaanhoitopiirit vastaavat rokotusten järjestämisestä.

Rokoteannoksia tulossa Suomeen tammikuussa 50 000 annosta viikossa 

Tämänhetkisen toimitusaikataulun mukaan Suomi saa noin 50 000 rokoteannosta viikossa tammikuun ajan. Arvioiden mukaan ensimmäiseen kolmeen rokotusryhmään kuuluvat henkilöt saadaan Suomessa kattavasti rokotettua viimeistään kesään 2021 mennessä. Näihin ryhmiin kuuluu yhteensä noin 1,5 miljoonaa suomalaista (sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä, yli 70-vuotiaat sekä vakavan taudin riskiryhmässä olevat).  Aikataulu riippuu saatavien rokotteiden määrästä. Koronarokotuksia jatketaan todennäköisesti koko vuoden 2021 ajan. 
 
Rokotusvauhtia on alussa hidastanut joulun ja uudenvuoden pyhät. Kontion mukaan yksikään rokote ei kuitenkaan ole jäänyt käyttämättä.
 
”Muutaman päivän viiveen takia ei olisi ollut perusteltua poiketa suunnitelmasta rokottaa ensin terveydenhuollon henkilökunta, sillä rokotusten järjestäminen muualla kuin sairaalassa parin päivän varoitusajalla on huomattavasti vaikeampaa”, Mia Kontio kertoo. ”Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii säilytyksen -70 asteessa ja se säilyy jääkaappilämpötilassa vain viisi päivää. Kaikki rokoteannokset pitää myös pystyä antamaan saman tien, kun ne on otettu pakkasesta ja laimennettu.”   
 
THL koordinoi rokotteiden toimitusta pisteisiin, joissa on -70 asteen pakastimet. Näistä varastointipaikoista rokotteet toimitetaan rokotuspisteisiin jääkaappilämpötilassa. Rokotteet toimitetaan eteenpäin kunnille ja sairaanhoitopiireille heti, kun ne saapuvat maahan.
 
Koronarokotukset jatkuvat normaaliin tapaan heti vuodenvaihteen pyhien jälkeen. Laajempiin väestörokotuksiin päästään sitä mukaa, kun EMA hyväksyy rokotteita ja niitä saadaan Suomeen. Tällä viikolla EMA käsittelee yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan rokoteaihion ehdollista myyntilupa-anomusta. Käsittelyyn on tulossa myös AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokote.
 
”Suomi osallistuu aktiivisesti EU:n hankintaprosessiin edistääkseen tehokkaiden rokotteiden mahdollisimman nopeaa saamista markkinoille”, kertoo STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen.

Rokote tarjotaan maksutta kaikille sen haluaville

Suomen tavoite on, että koko väestö suojataan vapaaehtoisilla rokotuksilla. Rokotteita tarjotaan maksutta kaikille, jotka niitä haluavat. Jokavuotisten, laajojen influenssarokotusten ansiosta Suomessa on valmiiksi tehokas järjestelmä rokotusten antamiseen, joten uuden järjestelmän luomiseen ei ole tarvetta.
 
Rokotusten käytännön järjestelyistä vastaavat kunnat yhteistyössä sairaanhoitopiirien kanssa. Rokotuksia toteutetaan yhteistyössä myös yksityisten toimijoiden kanssa. Etenkin terveydenhuollon henkilökunnan rokotuksia toteuttaa myös työterveyshuolto. Rokotteiden hankkimisesta päättää sosiaali- ja terveysministeriö. THL huolehtii rokotteiden hankintapäätöksen toimeenpanosta, rokotteiden jakelusta kunnille, rokotusohjeistuksesta ja vaikutusten seurannasta.

Lisätietoja

johtava asiantuntija Mia Kontio, THL, p. 029 524 8365, [email protected]
ylilääkäri Sari Ekholm, STM, p. 029 516 3447, [email protected]
yksikön päällikkö Jukka Sallinen, Fimea, p. 029 522 3410, [email protected]

Sivun alkuun