Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maakunnissa tehdään sotelle sisällöt – valinnanvapauden mahdollisuudet on tunnistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö
30.11.2017 15.24
Uutinen

- Sote-muutos etenee maakunnissa hyvää vauhtia ja parhaita sote-palvelujen käytäntöjä levitetään tehokkaasti. Uudistuksen tärkeimpänä onnistumistekijänä maakunnat pitävät digitalisaatiota. Valinnanvapauden laajentaminen koetaan mahdollisuutena parantaa palvelujen laatua ja saavutettavuutta, kirjoittaa sote-uudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo blogissaan.

Parasta antia maakunnissa on ollut nähdä, miten sote-palveluiden sisältöjä ja toimintaa uudistetaan. Hallituksen kärkihankerahoituksella parannetaan iäkkäille, omais- ja perhehoitajille, lapsille ja perheille sekä osatyökykyisille tarkoitettuja palveluja. Esimerkiksi Kainuussa kohteena ovat ihmiset, jotka tarvitsevat palveluja työttömyyden tai päihteiden takia, tai tukea lastensuojelun perhetyöstä tai kuntoutuksesta. Varsinais-Suomessa Kaarinan perhehoitokylä tarjoaa inhimillisen ja kodinomaisen asumisen ja hoivan ikäihmisille, jotka eivät pärjää yksin kotona, mutta eivät ole tehostetun palveluasumisen tai laitoshoidon tarpeessa.

Joka maakunnassa juurrutetaan jo hyviksi testattuja käytäntöjä arkeen. Useiden muiden maakuntien lailla esimerkiksi Satakunta painottaa elintapaohjausta erityisesti mielenterveys- ja päihdeasiakkaille sekä diabeetikoille, valtimotautia sairastaville ja hengityselinsairauksia (astma, COPD) sairastaville. Myös järjestöt ovat mukana palvelujen uudistamisessa.

Lue lisää Sinikka Salon blogista.

Sivun alkuun