Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Muutosagentit siivittävät maakuntien lapsi- ja perhepalveluiden muutostyötä

Sosiaali- ja terveysministeriö
18.8.2016 10.33
Uutinen

Hallituksen kärkihanke ”Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma” (LAPE) rahoittaa maakuntien alueilla toimivien muutosagenttien toimintaa syksystä 2016 vuoden 2018 loppuun.

Muutosagentin keskeisin tehtävä on edistää ja koordinoida hankkeen tavoitteiden toteutumista tulevassa maakunnassa. Hän luo hyvät edellytykset ja kehitysmyönteisen ilmapiirin lasten, nuorten ja perheiden muutosohjelman toteutumiselle.

Rahoitusta muutosagentin palkkaamiseen myönnetään tulevien 18 maakunnan alueelle, sekä Uudenmaan alueella myös pääkaupunkiseudulle. LAPE-muutosohjelmassa rahoituksen myöntämisen ehtona on, että maakunnassa muodostetaan muutostyötä ohjaavat, niin sanotut LAPE-ryhmät.

Muutosagentti toimii yhteistyössä niin kuntien, kansalaisjärjestöjen, seurakuntien kuin tulevan maakunnankin toimijoiden ja alueellisten sote-valmistelijoiden kanssa. Hänen tehtävänsä on innostaa ja motivoida alueen kaikkia toimijoita mukaan muutostyöhön. Tämä tarkoittaa myös lapsia ja nuoria sekä heidän vanhempiaan. Muutosagentin rooliin kuuluu välittää tietoa ja näkökulmia maakunnasta valtakunnalliseen LAPE-työhön. Muutostyö kattaa myös varhaiskasvatuksen ja koulutuksen palvelut.

Maakunnan kunnat päättävät, mikä kunta, kuntayhtymä tai vastaava organisaatio toimii muutosagentin työnantajana sekä vastaavat yhdessä muutosagentin valinnasta. Palkkaamiselle kärkihanke myöntää 100-prosenttisen rahoituksen. Lisäksi ministeriö myöntää tietyn summan muutosagentin toimintakuluihin. Kaksikielisissä maakunnissa muutosagentin on pystyttävä toimimaan myös ruotsiksi.

Muutosagenttihaun voi käynnistää, kun vaadittavat yhteistyörakenteet on nimetty maakuntatasolle. Tavoitteena on, että ensimmäiset muutosagentit voisivat aloittaa työssään lokakuussa 2016. Sosiaali- ja terveysministeriö valmentaa muutosagentit tehtäväänsä syksyn 2016 aikana.

Maakuntiin on mahdollisuus palkata kahden eri alan muutosagentteja: myös Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa -kärkihanke rahoittaa muutosagentteja hankkeen tueksi.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman tavoitteena ovat nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, vaikuttavammat, kustannustehokkaammat ja paremmin yhteen sovitetut palvelut. Näin halutaan edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.

Lisätiedot

hankepäällikkö Hanne Kalmari, p. 0295 163 046, [email protected]
ohjausryhmän puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, p. 050 530 9697, mariakaisa.aula[at]luukku.com

Tarkennus hakuaikatauluun 26.8.2016

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman muutosagenttien haku on jatkuva. Toivomme kuitenkin hakemuksia vuoden 2016 loppuun mennessä.

alueuudistus-arkisto kärkihankkeet
Sivun alkuun