Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä: ILOn yleissopimukset vaikuttaneet Suomen työ- ja sosiaalilainsäädäntöön

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.9.2009 10.21
Tiedote -

"Tällä hetkellä Suomi on ratifioinut yhteensä yli 80 ILOn yleissopimusta ja olemme tässä suhteessa kärkimaiden joukossa. Yleissopimuksilla on ollut suuri vaikutus Suomen työ- ja sosiaalilainsäädännön kehitykseen", sanoi sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä Kansainvälisen työjärjestö ILOn 90-vuotisjuhlaseminaarissa tiistaina 15. syyskuuta Helsingissä.

"Kansainvälinen työjärjestö ILOn juhlavuoden teema "90 vuotta työtä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta" sisältää tiivistetysti kuvauksen järjestön toiminnasta menneinä vuosikymmeninä ja samalla vision sen tulevaisuuden tavoitteista", totesi ministeri Hyssälä.

Ministeri Hyssälä muistutti, että ILO on kiinnittänyt huomiota juuri sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumiseen globalisaation yhteydessä ja etsinyt ratkaisuja esiin tulleisiin ongelmiin.

"Vuonna 2008 hyväksyttiin globalisaation sosiaalista ulottuvuutta koskeva julistus, joka on neljäs työelämän perusperiaatteita käsittelevä asiakirja. Se osoittaa ILOn kyvyn ottaa kantaa ajankohtaiseen ja työelämää suuresti mullistavaan asiaan, globalisaatiokehitykseen. Vaikka globalisaatio on lisännyt kasvua ja työllisyyttä, ja sillä siten on eniten myönteisiä vaikutuksia, se on samalla aiheuttanut myös työttömyyttä ja eriarvoistumista."

"Merkittävä viitekehys ILOn toiminnassa on vuonna 1999 lanseerattu ihmisarvoisen työn (decent work) asialista. Siinä vahvistetaan jälleen ILOn perustavoitteiden huomioon otto sekä työjärjestön että jäsenmaiden tavoitteissa ja toiminnassa: sosiaalinen oikeudenmukaisuus, sosiaalidialogi ja ihmisarvoiset työolot", totesi ministeri Hyssälä.

Ministeri Hyssälä myös muistutti, että meneillään oleva talouskriisi osoittaa ILOn perustehtävän olevan edelleen ajankohtainen, ja taantumassa vielä tärkeämpi kuin taloudellisen nousun aikana.

"ILO on vuosikymmenestä toiseen pitänyt kiinni perustavoitteistaan, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, ja pystynyt uudistumaan ja olemaan ajan hermolla", sanoi ministeri Hyssälä.

Lisätietoja:

Osastopäällikkö Leo Suomaa, puh. (09) 160 73100
Erityisavustaja Marja Tallavaara, puh. (09) 160 73754


Muualla palvelussamme

Työsuojelulainsäädäntö

Sosiaali- ja terveyspalveluja koskeva lainsäädäntö

Kansainvälinen työjärjestö ILO  


Muualla verkossa

International Labour Organisation ILO

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun