Hyppää sisältöön
Media

Vuoden isät aktiivisia järjestötoiminnassa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.11.2015 12.30
Tiedote 174/2015

Vuoden Isä -palkinto myönnettiin tänä vuonna kolmelle isälle. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä luovutti palkinnon Mika Jokiselle, David Muñoz Gonzálezelle ja Pekka Larkelalle.

Tämän vuoden teemana olivat isien vanhempainvapaiden käytön vahvistaminen, eroisyys ja vuoroasuminen. Näiden teemojen lisäsi nostettiin esiin myös isien aktiivinen osallistuminen järjestötoimintaan ja isyyttä tukevan ryhmätoiminnan organisoiminen.

Vantaalainen Mika Jokinen on kahden teini-ikäisen tyttärensä lähihuoltaja. Hän jäi lastensa kanssa yksin avioeron ja lasten äidin sairastumisen jälkeen. Jokinen on esimerkki siitä, että isyyden, yksinhuoltajuuden, vaativan työn ja vapaaehtoistoiminnan voi yhdistää. Jokinen on työskennellyt koko työuransa finanssialalla ja hän toimii tällä hetkellä yritysmarkkinoinnin myyntipäällikkönä. Hänellä on laaja kokemus vanhempainyhdistystoiminnasta ja tällä hetkellä hän toimii Vanhempainliiton johtokunnan puheenjohtajana. Jokisen toiveena on, että erotilanteissa kumpikin osapuoli kykenisi käyttäytymään niin kypsästi, että toimittaisiin lapsen etu edellä. Hän myös toivoo, että kärjistyneissä erotilanteissa vanhemmat osaisivat hakea apua.

Espoossa asuva David Muñoz Gonzalez on kahden pienen suomalais-espanjalaisen lapsen isä. Muutettuaan Suomeen vuonna 2012 Muñoz hoiti kotona ensimmäistä lastaan puolivuotta. Hän on ollut vapaaehtoisena järjestämässä muun muassa espanjankielistä toimintaa lapsille ja vanhemmille kirjastossa. Muñoz on oivallinen esimerkki siitä, kuinka ulkomaalaiset, vähemmistökieltä puhuvat isät voivat ottaa aktiivisen ja luovan roolin lastensa vähemmistökielen ylläpitäjinä ja kulttuuriperinnön siirtäjinä Suomessa.

Turkulainen Pekka Larkela on kolmen lapsen biologinen isä ja hän on toiminut sosiaalisena isänä kolmelle muulle lapselle. Larkela on ollut uusperheisä vuodesta 1990 alkaen. Hän on Suomen Uusperheiden Liitto ry:n toiminnanjohtaja ja koulutukseltaan hän on VET perhe- ja psykoterapeutti. Larkela on ottanut vahvasti kantaa siihen, että lapsella on oikeus muihinkin kuin biologisiin vanhempiin – sosiaaliseen isään ja sosiaaliseen äitiin ja ollut näin muodostamassa monimuotoisempaa perhekäsitystä yhteiskuntaamme. Hän on nostanut rohkeasti esille uusperheiden erilaisia asumisratkaisuja, mm. vuoroviikkoasumista ja pyrkinyt lisäämään tietoa niistä.

Vuoden Isä -palkinto

Vuoden Isä -palkinto jaetaan henkilölle, joka on edistänyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden merkityksen tunnistamista ja lisännyt näin sen arvostusta. Palkinnon tavoitteena on vahvistaa isyyttä, tukea työn ja perheen yhteensovittamista, edistää lapsen etua sekä miesten ja naisten tasa-arvoa. Ensimmäinen Vuoden Isä -palkinto myönnettiin vuonna 2006.

Vuoden Isä -palkinnon jakamisen valmistelu on tehty Väestöliiton johdolla.

Videot tilaisuudesta

Lisätietoja:

Mika Jokinen, p. 050 529 6550, [email protected]
David Muñoz González, p. 050 338 9044, [email protected]
Pekka Larkela, 040 596 0165, [email protected]
neuvotteleva virkamies Hanna Onwen-Huma, STM, p. 0295 163233, [email protected]

Kuvapyynnöt

[email protected], p. 0295 163555

Sivun alkuun