Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä alkaa valmistella translainsäädännön uudistamista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.6.2021 11.05
Tiedote 154/2021

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut translainsäädännön uudistamiseen seuranta-ja arviointiryhmän sekä virkamiestyöryhmän. Ryhmät työskentelevät tammikuun 2022 loppuun saakka.

Seuranta- ja arviointiryhmä tukee virkamiesryhmän työskentelyä lainsäädännön valmistelussa, osallistuu vaihtoehtojen ja ehdotusten arviointiin sekä tuottaa asiantuntijainformaatiota valmistelun tueksi. 

Virkamiesryhmän tehtävänä on laatia hallituksen esitys sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden aseman ja oikeuksien järjestämiseksi hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti. 

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman mukaan säädetään itsemääräämisoikeutta kunnioittava laki sukupuolen vahvistamisesta. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan ja lääketieteelliset hoidot eriytetään juridisen sukupuolen korjauksesta. Sukupuolen voi hakemuksesta korjata täysi-ikäinen henkilö, joka esittää perustellun selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen. Sukupuolen korjaamiseen tulee harkinta-aika.

Hallitusohjelman mukaan intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeutta vahvistetaan ja luovutaan pienten lasten kosmeettisesta, ei-lääketieteellisestä sukuelinkirurgiasta.

Lisätietoja

johtaja Jaska Siikavirta, [email protected]

Sivun alkuun