Hyppää sisältöön
Media

Sosiaali- ja terveysministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö tiedottavat
Suomi mukana parantamassa työoloja maailmanlaajuisesti

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 28.11.2017 8.43
Tiedote 179

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila ja työministeri Jari Lindström osallistuvat Pohjoismaiden työelämäalan ministerineuvoston kokoukseen 28.11.2017 Oslossa. Suomi kutsuu muut Pohjoismaat koalitioon parempien työolojen puolesta.

Suomi ja Kansainvälinen työjärjestö (ILO) perustavat yhdessä eri järjestöjen kanssa uuden koalition, jonka tehtävänä on parantaa työoloja maailmanlaajuisesti.  Koalitiota tarvitaan, sillä maailmassa kuolee työpaikoilla vuosittain noin 2,78 miljoonaa ihmistä. Suuri osa kuolemista olisi vältettävissä, jos jo olemassa olevat ja hyväksytyt työsuojelutavoitteet otettaisiin laajemmin käyttöön koko maailmassa.

Koalitio työskentelee sen eteen että sovitut työsuojelutavoitteet otetaan käyttöön. ILO:n tämän hetkisen suunnitelman mukaan koalition työ käynnistyy vuonna 2018. Koalition työhön osallistuvat eri maiden ministeriöt, erilaiset kansainväliset organisaatiot ja työsuojelun eri asiantuntijajärjestöt.

Koalition on määrä tuottaa käytännönläheisiä ratkaisuja selkeästi rajattuihin ongelmiin, kuten esimerkiksi siihen miten tapaturmaraportointia parannetaan, ja mitä huonot työolot maksavat.
 
Selkeästi rajatut tavoitteet ja hankkeet nopeuttavat tulosten saamista. Tulokset saadaan koalition kautta myös nopeasti käyttöön kaikkialla maailmassa.

Pohjoismaat työsuojelun esimerkkimaina

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila kutsuu työelämäkysymyksistä vastaavia pohjoismaisia kollegoitaan yhteistyöhön turvallisten ja terveellisten työolojen puolesta Oslossa 28.11. Ministeri Mattila toivoo muiden pohjoismaiden lähtevän aktiivisesti mukaan koalitioon. Suomessa ja muissa pohjoismaissa tiedetään että hyvät työolot lisäävät työntekijöiden motivaatiota ja samalla parantavat yritysten tuottavuutta.  Yhteinen osallistuminen koalitioon parantaa entisestään pohjoismaiden mainetta työsuojelun edelläkävijämaina.

Koalition perustaminen on Suomen aloite, joka sai laajan kannatuksen Singaporen Työsuojelun Maailmankongressissa syyskuussa 2017. Muun muassa ILO, WHO, ja EU sekä eurooppalaiset työmarkkinajärjestöt kannattavat aloitetta.

Yhteiset työmarkkinat pohjoismaisen yhteistyön kulmakivenä

Ministerineuvoston on tarkoitus hyväksyä kokouksessa strateginen yhteistyöohjelma vuosille 2018–2021. Ohjelmalla pyritään kehittämään Pohjoismaiden yhteisiä työmarkkinoita. Se tukee Pohjoismaiden pääministereiden vuonna 2016 tekemää aloitetta tehdä Pohjoismaista maailman integroitunein alue.

Maahanmuuttajien kotoutuminen työelämään on myös kokouksen aihelistalla. Ministerit keskustelevat työmarkkinaosapuolten kanssa siitä, miten maahanmuutto vaikuttaa Pohjoismaiden työmarkkinoihin.

– Tarvitsemme dialogia paitsi työmarkkinaosapuolten myös maahanmuuttajaryhmien kanssa. Sen avulla voimme kehittää toimivampia palveluita sekä lisätä ryhmien omia pyrkimyksiä ratkoa ongelmia ja edistää kotoutumista, työministeri Lindström sanoo.

Ministerit kuulevat kokouksessaan myös tilannekatsauksen jakamistalouteen ja työn tulevaisuuteen liittyvistä pohjoismaisista toimista. 

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Wiking Husberg, STM, puh. 02951 63475
hallitusneuvos Lippe Koivuneva, TEM, puh. 050 396 0076

Sivun alkuun