Hyppää sisältöön
Media

STM selvittää tutkimustuloksia ja linjauksia väestön kasvomaskien käytöstä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.5.2020 13.03
Tiedote

Valtioneuvoston 6.5.2020 tekemän periaatepäätöksen mukaisesti sosiaali- ja terveysministeriö selvittää väestön kasvomaskien käytöstä kertynyttä tutkimustietoa ja kansainvälisiä käytäntöjä.

Selvityksessä tarkastellaan sekä tieteellistä tutkimuskirjallisuutta että muiden maiden tekemien suositusten ja linjausten perusteita.

Selvitys koskee kasvomaskien käyttöön liittyvää tieteellistä näyttöä

Osana selvitettävää kokonaisuutta STM on tilannut tieteelliseen näyttöön perustuvan selvityksen kasvomaskien käytön hyödyistä ja haitoista. Selvityksen tekee Summaryx Oy.

Selvityksessä kasvomaskeilla tarkoitetaan sekä kuluttajille tarkoitettuja tehdasvalmisteisia suu-nenäsuojaimia että itse valmistettuja kasvomaskeja. 

Muiden maiden linjauksia kasvomaskeista kartoitetaan

Tieteellisen katsauksen lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö selvittää muiden maiden linjauksia ja linjausten perusteita kasvomaskien käytöstä. Tämä tarkastelu tehdään ministeriössä virkatyönä.

Eri maiden tekemät päätökset ja suositukset vaihtelevat sekä toteutukseltaan että perusteiltaan. Lisäksi on maita, joissa ei ole päädytty suosittamaan kasvomaskien käyttöä. 

Sosiaali- ja terveysministeriön selvitystyön tavoitteena on tuottaa tausta-aineistoa ja tieteelliseen näyttöön perustuvaa tutkimustietoa hallituksen päätöksenteon tueksi. 

Selvitystyön on tarkoitus valmistua toukokuun 2020 aikana.

Lisätietoja

Pasi Pohjola, johtaja, [email protected]

Sivun alkuun