Hyppää sisältöön
Media

Sairaanhoitopiirejä ohjeistetaan siirtämään kiireettömän hoidon kapasiteettia koronatapausten hoitoon

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.3.2020 14.38
Tiedote 61/2020

Valmiuslain perusteella valmistellaan valtioneuvoston asetusta, jolla voidaan luopua kiireettömän hoidon määräajoista lukuun ottamatta hoidon tarpeen arviota. Hoidon tarpeen arvio tulee edelleen toteuttaa kolmessa viikossa.

STM:n arvion mukaan erikoissairaanhoitoa toteuttavat sairaanhoitopiirit joutuvat ohjaamaan merkittävän määrän kapasiteetistaan koronaviruksen aiheuttamien tautitapausten hoitoon. 

Tautitilanne saattaa edellyttää henkilöstön kouluttamista tekemään tavanomaisesta poikkeavia työtehtäviä, jonka vuoksi esim. leikkaussalihenkilökunta ja -tilat voidaan joutua valjastamaan tautitapausten hoitoon. 

Potilasturvallisuus ensisijaista

Määräaikojen ylittäminen ei saa vaarantaa potilaan terveyttä. Potilasturvallisuuden toteutuminen on ensisijaista kaikissa olosuhteissa.

Potilasturvallisuus-periaate edellyttää myös sairaanhoitopiirien suunnitelmaa hoidon turvaamisesta sellaisilla potilailla, joiden sairaus odotusaikana voi muuttua kiireellistä hoitoa vaativaksi tai etenee hoidon ulottumattomiin (esim. syövän diagnostiikka ja hoito).

Kiireettömän hoidon tarpeen arviointi normaalioloissa

Erikoissairaanhoidon tuottajan on arvioitava potilaan kiireettömän hoidon tarve kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta toimintayksikköön.

Jos hoidon tarpeen arviointi edellyttää esim. erityisiä tutkimuksia, on arviointi ja tarvittavat tutkimukset toteutettava kolmen kuukauden lähetteen saapumisesta.

Hoidon tarpeen arvioinnin perusteella tarpeelliseksi todettu hoito ja neuvonta on järjestettävä ja aloitettava hoidon edellyttämä kiireellisyys huomioon ottaen kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.

Lisätietoja:

Ylilääkäri Annika Takala, [email protected]

Sivun alkuun